Ozosep vásár: ízlettek a bukarestieknek a székely termékek

Tizedjére szervezték meg a bukaresti magyarokat és románokat egyaránt megszólító Ozosep gasztrokulturális találkozót, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti szervezetének önkéntes csapata és Hargita Megye Tanácsa szervez a Cărturești könyvesbolt-lánc támogatásával. A hétvégén lezzajlott tizedik Ozosepről Juhász-Borsa Orsolyát, az RMKT bukaresti szervezetének alelnökét kérdeztük.

Hogyan zajlott a hétvégi Ozosep? Milyen volt az érdeklődés, a hangulat?

Még ismertebb és látogatottabb eseménnyé sikerült fejlesztenünk a vásárt. Ez a második alkalom, hogy Bukarest egyik legkedveltebb nyárikertjének, a Verona Cafénak helyszínéül szolgáló udvarban szervezhettük meg, ennek nagy előnye a központi fekvés és az ismertség. Fontosnak tartottuk, hogy egy olyan helyre költöztessük az eseményt, ahol meg tudjuk őrizni az eddigi kellemes és meghitt hangulatot, ugyanakkor egy forgalmasabb és ismertebb helyszínt biztosíthattunk a részt vevő termelőknek.

Most is arra törekedtünk, hogy ne csak egy egyszerű és tucat termékvásárt szervezzünk, hanem egy kellemes és minőségi hétvégi időtöltési alternatívat kínáljunk a bukarestieknek, akik a székely gasztronómiával és termékekkel ismerkedve eltölthetnek pár órát nálunk. A gyerekfoglalkozások, a finom, helyben készült gulyás és egy kellemes koncert meghallgatása most már egyre több bukaresti család programja minden hónapban. Emellett fontos találkozási helye is lett az Ozosep a helyi magyaroknak, de az itt élő expat közösségeknek is, ugyanis gyakran látni külföldieket is a vásárban.

Milyen vidékekről érkeztek árusok, általában a tíz kiadás alatt hogyan alakult a meghívottak listája? (Gondolok itt létszámra, és arra, hogy általában honnan érkeznek.)

A vásárban elsősorban székelyföldi kistermelők vesznek részt, akik a Székely Termék – Produs Secuiesc – Sekler Product márkanév használatára jogosultak. A helyszín adottságai miatt 25-30 termelő kínálja a termékeit és igyekszünk minden termékkategóriát lefedni, igy a húsfélék, sajtok, lekvárok, szörpök, pisztrángból készült termékek mellett jelen vannak méztermelők, süteményesek, teások és kézművesek is. A helyszínen minden alkalommal más meghívott szakács főzi a gulyást, igy az Ozosep igazi gulyásfesztivál is, a résztvevők összehasonlíthatják a különböző kiadásokon más és más receptek alapján készült gulyásokat. Többször hívtunk meg székelyföldi panziókat és szállodákat főzni, akiknek egyúttal lehetőségük volt megismertetni a szálláshelyeiket a bukarestiekkel, turistákat vonzva vidékünkre. Kürtőskalács és lángos is készül minden alkalommal, ezt is otthoni vállalkozók készítik a vásárban. A hétvégén egy borszéki fiatalokból álló zenekar, a One More Minute zenélt, akik nagyon tehetségesek és reméljük, hogy ez a nyitás segíteni fogja őket a karrierjükben.

Mit képvisel az Ozosep, mit üzen a bukaresti románoknak, mit a magyaroknak?

Minőségi, megbízható és természetes, helyi alapanyagokból készült finom falatokat és szép, ízléses kézműves termékeket kínál egy kellemes környezetben. Az eseménynek fontos közösségépítő szerepe van az itt élő magyarok számára, találkozási pont a két közösség számára is, de a külföldi látogatókat is érdekli. A termékek mellett a három nyelven tartott gyerekfoglalkozások és a minden alkalommal megszervezett kulturális program is fontos szerepet játszik ebben.

Hogyan szokták fogadni az emberek az Ozosep-et, fordult elő etnikai élű konfliktus?

A vásár fogadtatása nagyon jó, rengeteg pozitív visszajelzés érkezik hozzánk úgy a helyszínen, mint a közösségi médián keresztül és ennek nagyon örülünk. Sok a visszajáró vendég, és nem hagyják lankadni bennünk sem a szervezési kedvet: alig ér véget egy kiadás, és máris kérdik, hogy mikor lesz a következő. Gyakran előfordul, hogy az esemény mindkét napján viszontlátjuk ugyanazokat az arcokat, akik visszatérnek még egy gulyásra vagy elmaradt vásárlásra. Úgy gondolom, hogy a finom étel összehozza az embereket, elvégre mindenki szereti a hasát, etnikai hovatartozástól függetlenül és amig minőséget, ízléses és ízletes, megbízható termékeket kínálunk, addig jó úton haladunk.

Tíz kiadás után hogyan tovább, Ozosep?

Mindenképpen bebizonyosodott, hogy van igény a rendezvényre, a termékeket szeretik és keresik a bukarestiek, igy nem kérdéses, hogy megyünk tovább az eseménnyel (a következő kiadás március 12-13-án lesz ugyanazon a helyszínen). Természetesen van hely fejlődésre, szeretnénk több termelővel jelen lenni és biztositani azt, hogy ha valaki megszerette a termékeket és igényli azt, hogy rendszeresen hozzájuk jusson, akkor ezt lehetővé tegyük számára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?