Megbolydult az okostelefon-piac

Kevesebb eladott telefon, dráguló alkatrész-árak – ez az idei okostelefon-piac helyzete.

A CCS Insight jelentése szerint ebben az évben 1,3 százalékkal kevesebb mobil kerül a boltok polcaira, mint tavaly. Az igazán nagy teher a kisebb gyártók vállát nyomja majd, hiszen az alkatrészárak egyre magasabbra szöknek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy nincs elég gyártási kapacitás, hiány lépett fel kijelzők, kamera és memória modulok terén.

A jelentés szerint ugyanakkor az okostelefonok vezető szerepkört töltenek be a mobilos szegmensben, a leszállítások száma továbbra is az egekben van, 2020-ra pedig akár 90 százalékkal több kerülhet forgalomba, mint mostanság. Az elemzések egész pontos adatokat prognosztizálnak: a 2016-ban körülbelül 1,42 milliárd okostelefont szállítanak a boltokba, a leszállítások száma tehát 4,1 százalékkal nőni fog a tavalyi esztendőhöz képest.

2019-re még jelentősebben változik a helyzet: az összes mobilból (2,35 milliárd) már 2 milliárd okostelefon lesz. Az olyan vállalatoknak ugyanakkor, akiknek nincs olyan nagy mértékben a kezében a gyártás, mint mondjuk a Samsungnak, a Huawei-nek vagy éppen az Apple-nek, azoknak sokkal nehezebb lesz pénzt keresni – írja az Origo.

Címlapi illusztrációnk forrása: justprice.pk

Kapcsolódók

Kimaradt?