Okostelefon-piac: tovább gyengült az Apple

A Gartner piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő második negyedévében globálisan mintegy 344 millió okostelefon talált gazdára, az Apple termékei pedig további teret veszítettek.

Az idei szám minimális növekedést jelent az előző esztendő hasonló időszakában eladott 330 milliós mennyiséghez képest.

Az említett 344 millió készülékből mintegy 297 millió példányon futott az Android operációs rendszer valamelyik kiadása, tehát elmondható, hogy továbbra is a Google szoftvere dominálja a piacot. Egy évvel korábban még csak 272 millió okostelefonon futott Android, ami azt jelenti, hogy a kis zöld robot piacrésze a jelzett időszakban 82,2 százalékról 86,2 százalékra növekedett.

Ezzel szemben az iOS-t futtató készülékek visszavonulóban vannak: míg 2015 második negyedévében még 48 millió, addig 2016 második három hónapos időszakában már csak 44 millió iPhone-t adtak el. Ennek következtében az iOS piacrésze 14,6 százalékról 12,9 százalékra csökkent.

A futottak még kategóriába sorolható a harmadik helyezett Windows, melynek 2,5 százalékról 0,6 százalékra zuhant a piacrésze, a negyedik pedig a 0,3 százalékról alig 0,1 százalékra csökkent Blackberry – írja a hasznaltalma.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?