Hiába nő a román gazdaság, az alkalmazottak fogynak

Hat év leforgása alatt félmilliónál több állás szűnt meg Romániában. 2015 végén 10 ezerrel kevesebb munkavállaló volt, mint egy évvel korábban.

Románia tavaly, valamint az idei év első negyedévében is a legnagyobb arányú növekedést érte el az Európai Unióban, ám ennek egyelőre nincs látszata a munkaerőpiacon. 2015-ben a legoptimistább prognózist is meghaladva, 3,7 százalékkal nőtt a hazai gazdaság, míg 2016 első negyedévben még látványosabb, 1,6 százalékos növekedést produkált. Ez több mint kétszerese a térség szintén jól teljesítő országai, Bulgária és Szlovákia által elért 0,7 százalékos növekedésnek, míg a lengyel és a magyar gazdaság zsugorodott, 0,1, illetve 0,8 százalékkal.

Bár látszólag magas fordulatszámon pörög, a gazdaság munkaerőigénye továbbra is alacsony. A Pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly 3,88 millió munkavállaló dolgozott idehaza munkaszerződéssel. A feketemunka miatt a dolgozók valós száma néhány százezerrel, egyes becslések szerint akár 1 millióval is nagyobb lehet.

A működő cégek száma 452 ezer volt, ami azt jelenti, hogy egy vállalatra átlagban 8,6 alkalmazott jut. A tavalyi évhez képest a munkavállalók száma nemhogy nőtt volna, de 10 ezerrel csökkent. A negatív tendencia 2009, a gazdasági válság első teljes éve óta tart, mikor is a munkakönyves alkalmazottak száma 4,76 millió volt. A legnagyobb vérveszteség 2010-ben érte a munkaerőpiacot, amikor is félmilliónál is többel csökkent a dolgozók száma.

A kiskereskedelem sínylette meg leginkább

A válságot leginkább megsínylő ágazat, legalábbis a dolgozók számának tekintetében, a kiskereskedelem volt. A tavalyi év végén 115 ezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint hat évvel korábban. Ennek ellenére, 444 ezer alkalmazottal a kiskereskedelem a legtöbb munkaerőt foglalkoztató gazdasági ágazat.

A második legnagyobb érvágást az építőipar szenvedte el, ahol 100 ezer munkahely szűnt meg. Arányaiban a legsúlyosabb csapást a reklámipar szenvedte el. 2008-ban még 80 ezren dolgoztak a reklámszakmában, tavaly azonban már csak 26 ezren, ami a korábbi létszámnak alig egyharmada.

A cégbíróság hivatalos nyilvántartásában szereplő 99 gazdasági ágazat közül jelenleg csupán 21-ben dolgozik több ember, mint 2009-ben, 1000 főnél nagyobb növekedéssel pedig mindössze 10 büszkélkedhet. A legtöbb új munkahely a nagykereskedelemben jött létre, ahová többek között a Metro és a Selgros tartozik, valamint a z energetikai és a gyógyszeripari vállalatok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?