A Google vezeti a világ legértékesebb márkáinak lisáját

Tavaly az Apple előzte be a Google-t, most a Google visszaelőzte az Apple-t a Millward Brown rangos BrandZ toplistáján. A 10 legértékesebb márkából a tavalyi öt helyett idén már hét-nyolc sorolható az informatikai szektorba – írja a hvg.hu.

Két éve a 158 milliárdra becsült Google taszította le a 147 milliárdos Apple-t a világ legértékesebb márkáit felsoroló BrandZ lista éléről, majd tavaly a 247 milliárdra becsült Apple márka visszavette a vezetést az addigra 173 milliárdosra hízott Google előtt. Idén viszont kicsit csökkent az Apple, nagyot ugrott viszont a Google, így 229 a 228 ellenében visszavette az Apple-től a trónt.

A listát minden eddiginél komolyabb mértékben uralja a technológiai szektor: a harmadik helyen a Microsoft, a negyediken az amerikai AT&T mobilszolgálatató áll, az ötödik helyre pedig 44 százalékos növekedéssel, hét helyet előrelépve a Facebook futott be. Az első tízben találjuk még a 8. Verizon mobilszolgáltatót, valamint a 10. IBM-et, és ezek mellett a kiskereskedelmet éppen a technológia segítségével megreformáló Amazon is ide sorolható.

Kicsit rosszabb, de még mindig meghatározó az arány a lista első 50 helyezettjét nézve, ebből 20 cég sorolható a technológiai-telekommunikációs szektorba. Az idei toplista legnagyobb tech-ipari nyertese talán a Huawei: a márkaértékét egy év alatt 22 százalékkal növelő kínai vállalat egy lépésben 20 helyet lépett előre, így lett az 50.

A legerősebb európai tech márka idén is az SAP lett (két helyet javítva a 22.), rögtön utána a négy hellyel előrébb lépő Deutsche Telekom következik, a lista 25. helyezettje pedig az egy év alatt két helyet rontó Vodafone. A teljes listát itt nézheti meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?