Átadták Sepsiszentgyörgyön a korszerű szennyvíztisztító állomást

Sepsiszentgyörgyön csütörtökön átadták a közel 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást. Az elmúlt 25 év legnagyobb Kovászna megyei beruházása keretében 260 millió lejt költöttek négy háromszéki város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló - víz és szennyvízrendszereinek korszerűsítésére és bővítésére.

Fejér Sándor, a Kovászna megyei Közművek Rt. igazgatója a csütörtöki átadón kifejtette, hogy a beruházás révén javult a szolgáltatásuk minősége, mivel sikerült betartani az uniós követelményeket, nem kell bírságokat fizetniük. Ugyanakkor 25 évre előre rögzítették a díjszabásokat, így a következő években nem drágítják a víz és csatornázás díját, mindössze az inflációhoz igazítják azt.

A projekt keretében az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön felújítottak és újrafúrtak 14 kutat, felújítottak 9,3 kilométer fővezetéket és 23,7 kilométernyi vízhálózatot, valamint 5,6 kilométer vezetékkel bővítették azt, és megépítettek egy 60 köbméteres víztartályt.

Ugyanakkor 10,4 kilométeres vezetékkel bővítették a szennyvízhálózatot, illetve felújították és bővítették a csütörtökön átadott sepsiszentgyörgyi szennyvíztisztító telepet. Új szennyvízszivattyú állomást építettek, egy 1000 köbméteres tartályt helyeztek el a víztisztító telepen.  Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáramszükségletének 70 százalékát biztosítja.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a csütörtöki eseményen kifejtette: ennek a nagyszabású fejlesztésnek eddig csak a kellemetlen részét tapasztalhatták meg a városlakók, hiszen fel kellett ásni az utcákat. Hozzátette, minderre viszont szükség volt ahhoz, hogy jó minőségű ivóvizet szolgáltassanak, és ne fordulhasson elő többet: a nyomóvezetékek kiszakadnak és lakónegyedek maradnak vízellátás nélkül.

Antal Árpád rámutatott: „Vannak a világon helyek, ahol az emberek háborúznak a tiszta ivóvízért, és olyanok is, ahol az emberek jövedelmük felét friss vízre kénytelenek költeni. Mi itt Székelyföldön abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tiszta víz magától értetődő, ugyanakkor vigyázni is kell rá”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?