Románia hamarosan gázt exportálhat Magyarországra

Románia technikai értelemben képessé válhat arra, hogy 2015-től gázt exportáljon Magyarországra - írja a Bloomberg a Ziarul Financiarra hivatkozva. A napilap szerint a technikai feltételeket záaz évtized közepére teremtik meg.Románia gázfogyasztásának jelenleg 80 százalékát fedezi saját kitermelésből, a csővezetékrendszert üzemeltető Transgaz egyelőre nem kapott megkeresést exportra vonatkozóan.

Az Arad-Szeged gázvezetéket 2010 őszén adták át nagy csinnadratta közepette. A 109 km-es, évente 3 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas vezeték hazai, 47 km-es szakaszának megépítése mintegy 33,3 millió euróba került az FGSZ Földgázszállító vállalatnak.A projekt megvalósítását az Európai Unió Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program (EERP) 17 millió euróval támogatta.gaz

Az egyelőre csak Magyarországról Románia irányába szállító vezeték kétirányúvá tehető, ha a román oldalon további beruházást hajtanak végre, tovább növelve ezzel az összekötő vezeték jelentőségét.

A román napilap értesülései a hvg.hu szerint azt támasztják alá, hogy megindult a román oldalon is a tervezgetés a vezeték kétirányúvá tételéről, mellyel akár román gáz is érkezhetne majd Magyarországra. A 3 milliárd köbméteres teljesítmény a jelenleg 11 milliárdos éves magyar gázfogyasztást tekintve már nem lenne elhanyagolható mennyiség, a nagy kérdés az, hogy az évente 13 milliárd köbmétert felhasználó Románia - vagy más államok a Fekete-tenger másik feléről - tudna-e ennyit a vezetékbe pumpálni.

Kimaradt?