Soós Zoltán: „rejtélyes” módon jutott környezetvédelmi engedélyhez az Azomureș

Rejtélyes körülmények között kapott újabb tíz évre környezetvédelmi engedélyt az Azomureș kombinát – állítja Soós Zoltán. A marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt csütörtöki közleményében azt írja: a Maros megyei környezetvédelmi ügynökség műszerei tavaly óta működésképtelenek, így nem tudni milyen mérések alapján hagyták jóvá a környezetvédelmi engedély kibocsájtását.

„Az Azomureș részleges korszerűsítését nemrég fejezték be, így az új berendezés légszennyezését a környezetvédelmi ügynökség képtelen volt bemérni. Ráadásul ameddig még képesek voltak méréseket végezni, tavaly közel 200 esetben jelentettek a megengedettnél nagyobb ammóniaszintet a város levegőjében” – írja Soós.

A marosvásárhelyi magyar szervezetek közös polgármesterjelöltje felhívja a figyelmet: a kombinátot csak részben korszerűsítették, a beharangozott környezetszennyezés csökkentést szolgáló berendezések egy részének beszerelése még hátra van, a termelést viszont jelentősen növelték. „Pontosan nem tudni jelenleg mekkora gőzerővel működnek, ám tény, hogy továbbra is rengeteg szennyező és egészségre káros anyag jut a levegőbe, sőt a Marosba is” – írja. .

Soós Zoltán a megyei környezetvédelmi hivatalhoz fordult magyarázatért, az engedély kibocsájtásának körülményeit firtatva.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?