Nincs közelben bankautomata? Ad pénzt a sarki boltos

A sarki boltból is vehetünk fel bankkártyával készpénzt, ha a képviselőház elfogadja a szenátusban kedden elsöprő többséggel megszavazott RMDSZ-es tervezetet.

A jogszabály kidolgozójától, Molnár Zsolt képviselőtől szerdán megtudtuk: az úgynevezett cash-back törvény értelmében bankkártyás fizetés esetén a vásárló készpénzt kérhet a kereskedőtől. Vagyis amikor kifizeti a megvásárolt termékeket, jelzi az eladónak, hogy ki szeretne venni egy bizonyos összeget a számlájáról.

Molnár elmondta, a szenátusban elfogadott változat szerint az ily módon kivehető legnagyobb összeg 200 lej lesz. Ráadásul a művelet nem vásárláshoz kötött. Az ügyfél akkor is használhatja a bankkártyáját készpénzfelvételre, ha történetesen nem vesz semmit a kereskedőtől. „A tervezetem eredetileg vásárláshoz kötötte ezt a műveletet, és a törvény képviselőházi vitáján kérni fogom, hogy maradjunk az én változatomnál” – mondta a politikus.

A vidéki nyugdíjasnak nagyon jól fog

A készpénzfelvétel költségei az új rendszerben sem változnak a banki ügyfél szempontjából. „Ha a vásárló készpénzt vesz fel a boltban vagy a hipermarketben, éppen annyi kezelési díjait fizet, mintha automata adta volna ki a kért összeget” – részletezte az elképzelést. A kezelési költség természetesen a banké marad. Ugyanakkor mindez a kereskedőnek sem kerül semmibe: a kasszából kiadott pénzt maradéktalanul visszakapja a banktól.

Az RMDSZ képviselője elmondta, a cash-back rendszer már jó ideje elterjedt a nyugati országokban, különösen az Egyesült Államokban. Romániába történő bevezetése különösen a vidéken élőkön segítene. Molnár emlékeztetett arra, hogy sok kistelepülés boltjaiban lehet már fizetni kártyával, ám bankautomata nincs, mert ez a bankoknak nem éri meg. „Nagyon sok falun élő nyugdíjas kártyára kapja a nyugdíját, és kilométereket kell utaznia, hogy készpénzt vehessen fel” – magyarázta.

A bankok is támogatják

A képviselő tájékoztatása szerint a rendszer bevezetését a kártyakibocsátó cégek és a bankok is támogatják. Utóbbiak nyilvánvalóan azért, mert semmit nem kell befektetniük ahhoz, hogy ügyfeleik könnyebben hozzáférhessenek a pénzükhöz.

A cash-back rendszer átvételére nem kötelezhetik a kereskedőket, ismerte el a politikus. Arra a kérdésünkre, hogy miért éri meg nekik készpénzfelvétel lehetőségét biztosítani a vásárlóiknak, Molnár kijelentette: a kereskedőknek ez érdeke lesz, hiszen a plusz szolgáltatásnak vevőcsalogató hatása van. „Nekik is haladniuk kell a korral, és nagy a piaci verseny” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy a nagy szupermarketekben naponta hatalmas készpénzmennyiség gyűl fel. Ezt esténként kötegelik, megszámolják és gondoskodni kell a biztonságos elszállításáról is. A cash-back rendszerrel azonban a munka egy részétől megszabadulnak, hiszen kevesebb készpénzzel lesz bajlódniuk.

A képviselő szerint a rendszer bevezetése nem túlságosan bonyolult, a kereskedőknek mindössze a kasszagépük és a kártyaleolvasójuk szoftverét kell időnként frissíteniük. A tervezetet a képviselőháznak is el kell még fogadnia ahhoz, hogy törvény legyen belőle. Molnár reményei szerint ez legkésőbb a tavaszi ülésszakban megtörténik.

Kimaradt?