Hetven százalékát használjuk fel az uniós pénzeknek

Románia várhatóan mintegy 70 százalékát használja fel év végéig a 2007-2013-as költségvetési ciklusból  származó uniós pénzeknek - jelentette ki csütörtökön Marius Nica európai pénzekért felelős miniszter.

A tárcavezető egy konferencián beszélt erről. Mint mondta, ez az arány becslés, ami az uniós alapok haszonélvezőitől származó információkon alapszik. Románia azért használhatja még az idén is a 2013-ban véget ért uniós költségvetési ciklusból származó pénzeket, mert két éves haladékot kapott az Európai Bizottságtól.

 Ezt azt követően kapta, hogy hét év után meglehetősen alacsony volt az uniós pénzek lehívását jelző abszorpciós rátája. Az év elején a kormány 80 százalékos abszorpciós rátát tűzött ki célul. A fel nem használt összeget Bukarest elveszíti.

„Nem olyan rossz eredmény”

A miniszter szerint ez nem olyan rossz eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy Románia 2007 és 2013 között hívhatott le először uniós pénzeket. Szerinte más országok is hasonlóan teljesítettek, amikor először nyílt lehetőségük európai pénzek lehívására, és példaként Lengyelországot említette.

Victor Ponta miniszterelnök a hét elején egy televíziós műsorban kijelentette: a kormány 3,3 milliárd euró értékű számlákat azért nem küldhet Brüsszelnek elszámolásra, mert ügyészségi vizsgálatok tárgyát képezik.

 Bukaresti elemzők szerint Románia főleg a bürokrácia, a központi államapparátusban dolgozó hivatalnokok felkészületlensége, a rossz közbeszerzési törvények, valamint a korrupció miatt nem tudta felhasználni maradéktalanul a Brüsszel által rendelkezésére bocsátott strukturális és kohéziós alapokat.

 A 2007-2013-as költségvetésben 19,8 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a strukturális, kohéziós alapokból. A 2014-2020-as uniós költségvetésben tíz százalékkal többet, 21,82 milliárd eurót különítettek el Bukarest számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?