Udvarhelyszéki hagyományos termékeket kóstoltattak Debrecenben

Idén első alkalommal nem csak 28 udvarhelyszéki gazda, hanem helyi kiállítók is részt vettek augusztus 19-22. között a debreceni Farmer-Expón, ahol saját termékeiket mutathatták be a magyarországi közönségnek.

 21 ezer látogató, 250 kiállító, 50 szakmai előadás, illetve bemutató – számokban így lehet összefoglalni az idei debreceni Farmer-Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást és Vásárt. Itt idén 28 udvarhelyszéki főként fiatal gazda is növelte a jelenlétet, akik, immár harmadszorra, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) udvarhelyszéki tagszervezetének szervezésében vettek részt a négynapos szakkiállításon.

Az augusztus 19-22. között huszonnegyedik alkalommal megszervezett debreceni Farmer-Expó Kelet-Magyarország legnagyobb agráripari szakkiállítása. Az udvarhelyszéki gazdák számos fajtabemutatón és tenyészállat-bírálaton vettek részt, de egy erdélyi család magyarországi farmján is látogatást tettek.

Gyógytea-keverékeivel, növényi készítményeivel a siklódi Balázs Dávid és Balázs Tímea, szörpökkel, illetve lekvárokkal a kénosi Mózes Enikő és Mózes Tamás, míg bőrdíszműves termékeivel a székelyszenterzsébeti ifj. Szabó Dénes vett részt a debreceni expón, de Fazakas Szabolcs jóvoltából a Székelyföldi Legendáriummal is megismerkedhettek a kiállítás látogatói.

Kapcsolatépítés tenyésztőkkel

A hagyományos állatbemutatót ugyan az esős időjárás miatt pavilonokba költöztették, de az udvarhelyszéki gazdák alaposan körülnéztek. Rögzítették, hogy a sertések közül a mangalicák népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy az eladásra szánt állatok döntő többsége már a rendezvény második napjára gazdát cserélt.

A fajta iránt érdeklődést tanúsító udvarhelyi gazdákkal egyébként csütörtökön a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének főtitkára, dr. Szabó Péter egyetemi docens külön is elbeszélgetett, a gazdáknak a mangalicatenyésztés történetéről tartott rövid előadást, ahol azt is megtudhatták: Magyarországon lassan nagyobb népszerűségnek örvend a fajta, mint a hagyományos sertés.

Szintén csütörtökön, gazdáink az alföldi juhtenyésztők területi elnökével, Balog Zoltánnal találkozhattak, a tartalmas beszélgetés keretében megismerkedhettek a magyar juhtenyésztés rövid történetével. Szó esett arról is, hogy az állatok közel 90%-át Olaszországba exportálják, de azt is megtudhatták, hogy melyik fajtákat érdemes tenyészteni, választ kaptak ugyanakkor arra a kérdésre is, hogy hogyan lehetne a fajállatokat Romániába exportálni.

„ Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen rangos agráripari és állattenyésztési szakkiállításokon, főleg a szakirányú konferenciák miatt, fiatal gazdáinknak is lehetőségük legyen részt venni. Ugyanakkor az ilyen találkozók, nagyszerű alkalmat kínálnak a tapasztalatcserére, és kapcsolatépítésre is”  – mondta Bíró Barna-Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?