Fokozatos és lassúbb adócsökkentést javasol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fokozatos és lassúbb adócsökkentést javasol  Romániának - derül ki a washingtoni pénzintézet képviselői által jegyzett egyik dokumentumból, amelyet kedden ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Az Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője, valamint Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője által jegyzett véleményben ismét hangot adnak azon aggodalmuknak, hogy a kormány által tervezett 5 százalékpontos áfacsökkentés az államháztartási hiányt 3 százalék körülire növelné, és ezáltal az államadósság is emelkedésnek indulna. Az IMF képviselői arra intik a kormányt, hogy fogja vissza az oktatás, az egészségügy, a védelem, az infrastruktúra, az oktatás, a bérek területén tervezett újabb kiadásokat az államháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében. 

Azt javasolják a kormánynak, hogy a kiadások visszafogása mellett lassúbb ütemben alkalmazza az adócsökkentést, és a méretét is mérsékelje. A nemzetközi hitelezők szerint a gazdaság jó ütemben fejlődik, a bérek is 7 százalékkal emelkedtek az idén, ezért most nincs szükség olyan, fogyasztást serkentő adómérséklésre, amely csak az államadósság növelése árán finanszírozható.

A nemzetközi hitelezők emlékeztettek, hogy Románia korábban átesett már hasonló szakaszon, amikor a gazdaság növekedési időszakában túlságosan serkentette a kormány a fogyasztást, majd a gazdaság visszaesésekor szigorú megszorító intézkedésekre volt szükség. 

Az IMF szerint az államadósság - amely jelenleg a GDP mintegy 40 százalékát teszi ki - kétszer nagyobb, mint a 2008-as nemzetközi gazdasági válság előtti időszakban, de most jó esély mutatkozna arra, hogy stabilizálódjon. Szerintük a befektetők szemében ez fontos vonzerő lehet olyan körülmények között, hogy a térség többi országaiban még számos bizonytalanság tapasztalható.

Az IMF szerint a kormány adócsökkentési terve kizárólag a fogyasztás ösztönözésére összpontosít, amely már így is a leggyorsabb ütemben járul hozzá a gazdasági növekedéshez. A hitelezők szerint ez csak rövid távon hozhat sikert, ha a befektetések mértéke alacsony. Úgy vélik, hogy az adótörvénytervezet-módosításának újabb parlamenti vitája jó alkalom arra, hogy a törvényhozás megtalálja az adócsökkentés mértékének és sebességének helyes módozatát. 

A parlament várhatóan augusztus végén tárgyalja újra a több adócsökkentést előirányzó törvénytervezetet, amelyet Klaus Johannis államelnök küldött vissza a parlamentnek megfontolás végett. A csökkentések közül a leglényegesebb az áfa 24 százalékról 19 százalékra leszállítása január 1-jétől. Korábban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak nem áll szándékában felülvizsgálni adócsökkentési terveit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?