A görög kormány augusztus 20-ra megállapodást remél

A görög kormány azt reméli, hogy augusztus 20-ra sikerül megállapodnia a nemzetközi hitelezőkkel az új pénzügyi mentőcsomagról – közölte Olga Gerovaszili, az athéni kormány szóvivője kedden néhány órával azután, hogy beterjesztették a parlament elé a hitelezők által követelt intézkedések második részét.

A tervek szerint a 300 tagú parlament szerda este szavaz a törvényjavaslatról, majd a jóváhagyást követően a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal (EKB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Legkésőbb augusztus 20-ig megállapodásra kell jutni – mondta a szóvivő.

Görögországnak 3 milliárd 188 millió eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak augusztus 20-án, szeptemberben pedig 1,5 milliárdot a valutaalapnak.

A múlt héten sürgősséggel felszabadított 7,16 milliárd eurónak köszönhetően Görögország hétfőn ki tudta fizetni 4,2 milliárd eurós törlesztőrészletét az EKB-nak, valamint át tudta utalni a nagyjából 2 milliárd eurós hátralékát az IMF-nek.

A parlament elé kedden beterjesztett javaslat a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazza. Nem rendelkezik viszont a nyugdíjrendszernek a korai nyugdíjazást megszüntető reformjáról, valamint az agrárgazdálkodók 13 százalékos adójának 26-33 százalékra történő emeléséről sem, amit egyesek úgy értelmeztek, hogy Athén máris visszakozik a vállalt kötelezettségeitől.

A görög kormány és a hitelezők képviselői viszont egyaránt közölték, hogy nem tartozik a tárgyalások megindításának előfeltételei közé sem a korai nyugdíjazásnak, sem az agrártermelők adóztatásának a kérdése.

Ha a görög parlament jóváhagyja a kormány törvényjavaslatát, már pénteken megérkeznek Athénba a nemzetközi hitelezők képviselői.

A hitelezők által végzett értékelés alapján az új pénzügyi mentőprogram finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető, és öt éven belül ez már a harmadik, Görögországot támogató hitelcsomag. A 2010-ben, illetve 2012-ben elfogadott programok 240 milliárd eurós hitelvonalat nyitottak Görögország számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?