Hivatalos: lélegzetvételhez jut Görögország

Az Európai Unió 28 tagállama hivatalosan is jóváhagyta pénteken, hogy 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtsanak Görögországnak az uniós segélyalapból, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Brüsszelben sajtóértekezleten.

A három hónapos lejáratú hitel már hétfőtől Görögország rendelkezésére áll, így elhárult az azonnali államcsőd veszélye.Görögországnak hétfőn 4,2 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak(EKB): 3,5 milliárd eurót tesz ki a lejáró görög államkötvények értéke, további 700 millió euró pedig kamatfizetési kötelezettség. Ha nem fizetne Görögország, azzal euróövezeti tagságát kockáztatná.

Az áthidaló hitelből kell rendeznie a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hátralékát is Görögországnak, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig 456 millió eurós számlát nem fizetett ki. Az EFSM-ből biztosított 7,16 milliárd euró arra lesz elegendő, hogy Görögország augusztus 20-ig teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit.

Újabb csomag érkezik

Valdis Dombrovskis hangsúlyozta, hogy reményei szerint néhány héten belül megállapodásra jut Görögország a nemzetközi hitelezőkkel az újabb pénzügyi mentőcsomagról. Megerősítette, hogy a tárgyalásokon szó lesz a görög adósságszolgálat enyhítéséről.

Az euróövezeti tagállamok első számú vezetői ragaszkodnak ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is vegyen részt az új programban. A valutaalap ahhoz a feltételhez köti részvételét, hogyaz európai partnerek fogadják el a görög adósságteher enyhítésének szükségességét,és tárgyaljanak a kérdésről.

A 2010 májusában létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusnak az a célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a fizetési nehézségekkel küzdő uniós tagállamoknak. Az ehhez szükséges forrásokat az Európai Unió nevében az Európai Bizottság teremti elő, azaz a tőkepiacon az EU nevében a brüsszeli bizottság hitelt vesz fel, amelyet továbbhitelez a segítségnyújtásra szoruló tagállamnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?