Vásároljon jutányos áron görög szigetet!

4,5 millió euróért már egy nagyobbacska szigetet lehet venni az Égei-tengeren. Szakértők szerint nőni fog az eladásra kínált hellén szigetek száma. 

Hónapok óta kering a nemzetközi sajtóban a hír, hogy a görög kormány szigeteket áruba bocsátásával próbál meg rövidesen plusz bevételekhez jutni. Mostanáig erre nem került sor, ugyanakkor görög szigetet jelenleg is vásárolhat bárki, akinek megengedi a bukszája. 

Egy sor szigetek eladására és bérbeadására szakosodott cég árulja a görög szigetvilág magántulajdonban levő, lakatlan darabjait. A privateislandsonline.com ajánlatában jelenleg 16 hellén sziget szerepel, a legkisebb 12,8, míg a legnagyobb 540 hektár. Vannak közöttük teljesen érintetlenek, de olyanok is, melyeken találhatók épületek. Az árak 50 millió és 4,5 millió euró között mozognak. Ez utóbbi összegért az Égei-tengerben található 21,85 hektáros Sztroggilo szigetet kínálják.

Orosz milliárdos már vásárolt

Az újsütetű szigettulajdonosok egyike Ekaterina Ribolovleva, Dimitrij Ribolovlev orosz milliárdos 25 éves lánya. A mágnáspalánta egyik cégén keresztül szerezte meg Szkorpiosz szigetét, ahol 47 éve Onasszisz egybekelt Jaqueline Kennedy-vel.

Az eladó Athina Onasszisz Roussel, a legendás hajózási vállalkozó unokája volt, a vételár pedig, a Wall Street Journal információi szerint 158 millió dollár. Ribolovleva kisasszony szomszédja Hamad bin Kalifa al-Tani, korábbi katari emír, aki a Szkorpiosztól nem messze fekvő Oxiát vásárolta meg. A közelmúltban a Pima befektetési alap is vett egy Jón-tengeri lakatlan görög szigetet, 5,5 millió euróért. 

Van miből válogatni

Ha az athéni kormány rászánja magát, hogy szigetek adjon el, lesz miből válogatnia. Görögországnak rengeteg szigete van, de hogy pontosan mennyi, azt talán még maga Zeusz sem tudja. Számukat különböző források 1200 és 6000 közé teszik, annak függvényében, hogy mekkora az a minimális területet, amelytől egy tengerből kiálló földdarabot szigetnek tekintenek.

A lakott szigetek száma 200 körül mozog. A görög szigetvilágnak mintegy 10 százaléka van magánkézben. Szakértők szerint várhatóan nőni fog az eladásra kínált szigetek száma, mivel a hitelezők nyomására Görögországban tavaly bevezették az ingatlanadót, aminek következtében hirtelen drága mulatság lett egy sziget birtoklása.  

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?