Hét milliárd eurós áthidaló kölcsönt kap Görögország

Az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön tartott telekonferenciáján elvi megállapodás jött létre arról, hogy 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtanak Görögországnak három hónapos lejáratra az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) - állította egy név nélkül nyilatkozó EU-forrás.

Az elvi megállapodás azután született, hogy a görög parlament csütörtök hajnalban elfogadta azokat a reformokról szóló törvényjavaslatokat, amelyeket a nemzetközi hitelezők követeltek Athéntól az újabb pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Az áthidaló kölcsönre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország a Nemzetközi Valutaalappal szemben már fizetési késedelembe esett, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak (EKB) is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Végleges döntés pénteken várható

Eközben Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter az ORF osztrák rádióadónak azt mondta, hogy várakozása szerint péntek délutánra születik meg a végleges döntés a 7 milliárd euróról. Azt is elmondta, hogy tudomása szerint az Európai Központi Bank (EKB) nem növeli a vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) keretét a görög bankoknak. A miniszter "EKB-forrásokra" hivatkozott. Ugyanerről számolt be a Bloomberg hírügynökség "jól értesült források" alapján. 

Az EKB kormányzótanácsa utoljára június 26-án emelte a keretösszeget, azóta nem változtatott a 88,6 milliárd euróban megállapított plafonon. Hírek szerint a görög jegybank 1,5 milliárd eurós növelést kért az EKB-tól. 

A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók a pozitív nyitás óta tovább erősödtek. London 0,25 százalék erősödéssel kezdte a napot, 13 órakor 0,36 százalék pluszban állt az index. A berlini tőzsdemutató a kezdeti 0,72 százalékról 1,55 százalékra, a párizsi 0,44 százalékról 1,43 százalékra erősödött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?