A cél előtt bukik el Görögország?

A Görögországban kormányzó Sziriza központi bizottsága elvetette a hitelezőkkel történő újabb megállapodást, az újabb segélycsomag feltételei elleni tiltakozásul lemondott a görög pénzügyminiszter egyik helyettese szerdán a csomagról tartott parlamenti szavazást megelőzően.

Néhány órával azelőtt, hogy szerda késő este a görög parlament dönt az országnak felajánlott újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomagról és annak feltételeiről, a kormányzó Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) központi bizottságának többsége úgy foglalt állást, hogy nem szabad elfogadni az ismert feltételek mellett az újabb pénzügyi támogatást.

Az ellenzők petíciót írtak alá, amelyben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy az európai vezetők ajánlata nem szolgálja a görög nép érdekét. A párt vezető testületének 201 tagja van, a petíciót 109-en írták alá.

Nadia Valavani adó- és privatizációs ügyekért felelős pénzügyminiszter-helyettes szerdán levélben jelezte a kormányfőnek, hogy azonnali hatállyal távozik posztjáról, mert szerinte ellentétesek az ország érdekeivel azok a megszorítások, amelyekért cserébe a hitelezők újabb mentőcsomagot dobnának Görögországnak.

A 300 fős görög parlamentben a Sziriza 149 képviselői hellyel rendelkezik, és koalíciós partnere, a 13 parlamenti képviselőt számláló radikális jobboldali Független Görögök (Anel) párt elvesztése esetén kisebbségbe kerülne. Márpedig az Anel nem ért egyet a kormányfővel. A törvény így a mentőcsomagot támogató vezető ellenzéki párt, az Új Demokrácia segítségével csúszhat át a törvényhozáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?