Három hét után kinyitottak a görög bankok

Három hét után újra fogadhatnak hétfőtől ügyfeleket a görög bankok, de még sok idő, mire minden visszatér a régi kerékvágásba. Egyelőre marad a napi 60 eurós, illetve a heti 240 eurós pénzfelvételi korlát. A Reuters hírügynökség szerint az emberek már reggel sorban álltak Athén belvárosában a pénzintézeteknél.

A napi 60, illetve heti 240 eurós készpénzfelvételi korlát egyelőre marad, külföldre sem lehet utalni, illetve a teljes bankrendszert erős állami felügyelet alatt tartják.

Három hétig, június 29-e óta voltak zárva a görög bankok, miután a fizetésképtelenség szélére sodródott Görögország, és bankzárral próbálták fékezni a betetések rohamát, illetve ellenőrizni a tőkemozgást.

Akinek van bankkártyája, az  elmúlt hetekben az ATM-eknél vehetett fel minimális pénzt, már ha éppen nem volt üres az automata. A bankkártyával nem rendelkező nyugdíjasoknak készpénzben fizettek ki egyszeri, 120 eurót a meghatározott helyeken.

Az athéni kormány szombaton engedélyezte, hogy a bankok újra kinyissanak, és kissé rugalmasabbá tette a készpénzfelvételi szabályokat, miután múlt héten megállapodás született a Görögországot támogató harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások elindításáról.

Banki dolgozók a hétfői nyitás előtt azt mondták, hogy lehetnek még kisebb fennakadások a rendszerben, de lassan helyreállhat a rend, elfogyhatnak a sorok. Példaként említették, hogy a széfbérlők kényszerülhetnek majd hosszabb várakozásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?