Zárva maradnak a görögországi bankok

Meghosszabbítják Görögországban a bankok zárva tartását - közölték szerdán kormányzati forrásból. Majdnem harmadával visszaestek a görögországi nyaralóhelyekre szóló last minute-foglalások a vasárnapi népszavazás bejelentése után - közölte a görög turisztikai konföderáció (SETE).

A szerdai volt a nyolcadik munkanap, amelyen zárva tartottak a görögországi pénzintézetek. A bankok bezárásával egyidejűleg a görög kormány június 28-án elrendelte, hogy a görög bankkártyákról naponta legfeljebb 60 euró készpénzt lehet felvenni, és tilos az átutalás görögországi számláról külföldi számlára.

Az intézkedésekre azért volt szükség, mert az Európai Központi Bank befagyasztotta a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási támogatást (ELA), miután a görög kormány megszakította a tárgyalásokat a hitelezőkkel. Athén várhatóan csütörtökön új javaslatot terjeszt elő, amely alapján létrejöhet a megállapodás a hitelezőkkel a Görögországot a csődtől megmentő új pénzügyi mentőcsomagról.

A turizmussal is baj van

A szövetség igazgatója, Alekszandr Lamnidisz elmondta, az adatokból egyértelműen az látszik, hogy a foglalások meredeken, 30 százalékkal visszaestek azután, hogy Alekszisz Ciprasz görög kormányfő június 26-án este bejelentette, népszavazást tartanak azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyeket a külföldi hitelezők elvárnak a Görögországnak nyújtott hitel fejében. A vasárnapi népszavazáson meggyőző fölénnyel győztek a nem szavazatok, vagyis a hitelezői ajánlásokat elutasító tábor.

A last minute-foglalások az összes szállásfoglalás nagyjából ötödét teszik ki - tette hozzá a szakember. Ha nem jön létre megállapodás még a héten a görög kormány és a hitelezők között, akkor 2-3 héten belül gondok lehetnek akár az élelmiszer-ellátással is - mondta. A szállodákat élelmiszerrel ellátó szállítók készpénzt szeretnének látni, de készpénz, az nincs - fűzte hozzá a görög turisztikai szövetség vezetője.

A turizmus adja a görög hazai össztermék (GDP) 15-20 százalékát. Tavaly rekordszámú, 24 millió turista látogatott a mediterrán országba, ahol 13,5 milliárd eurót költöttek el. A turisztikai szövetség azt reméli, idén 25 millióra nő a látogatók száma, és 14,3 milliárd euróra a vásárlások összértéke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?