Megérkezett Bukarestbe az IMF küldöttsége

Bukarestbe érkeztek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői kedden a soron következő felülvizsgálati látogatásra, következtetésüket azonban csak a december 9-i parlamenti választások után ismertetik.

Románia 2011 tavaszán kötött az IMF-fel 3,6 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást. Ebből a nemzetközi pénzintézet eddig 3,2 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére.A román hatóságok szerint ezt a pénzt nem kellett igénybe venniük, ugyanis Románia azzal a feltétellel kötött elővigyázatossági megállapodást, hogy csak váratlan válsághelyzet esetén nyúl az összeghez.imf masolat

Az IMF szeptemberben hagyta jóvá a Románia által megkötött elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében az előző, 519 millió euró értékű hitelrészlet folyósítását.

Kritika: lassú a privatizáció

Két héttel a küldöttség bukaresti tárgyalásai előtt a nemzetközi pénzintézet azt közölte, hogy az ország jó irányba halad az IMF-fel megkötött hitelmegállapodás feltételeinek teljesítése során, de a gazdaság növekedését továbbra is fenyegeti az eurózóna államadósság-válsága. A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet jelentése szóvá teszi az állami vállalatok privatizálásának lassú ütemét is. Az IMF ugyanis úgy véli, hogy azok veszteséges működésének megszüntetése érdekében a privatizálásuk elengedhetetlen.

A jelentés kitér arra is, hogy a közelgő parlamenti választások előtt különösen nagy figyelmet kell fordítania a kormánynak az adózási fegyelemre az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében. {loadposition szeben}

 

Kimaradt?