Közalkalmazottak: kiket fizet meg a legjobban az állam?

Legalább tíz állami intézményben meghaladja az ezer eurót az alkalmazottak nettó átlagjövedelme – derül ki a realitatea.net hétvégén közölt összeállításából. A legtöbbet a külügyminisztérium, a legkevesebbet az elnöki hivatal alkalmazottai keresnek.

A külügyi alkalmazottak bérét bármelyik multi középvezetője megirigyelhetné: átlagban nettó 8 441 lejt keresnek havonta. Fizetésüket megközelíti a Legfelsőbb Bírói Tanács és a legfelsőbb bíróság tagjainak és tisztségviselőinek bére: átlagban nettó 7 956, illetve 7 124 lej.ministerul-afacerilor-externe-2

Nem panaszkodhatnak a versenytanács (nettó 6 617 lej), a számvevőszék és az alkotmánybíróság alkalmazottai (6170) sem. Az összegek tartalmazzák a különböző bérpótlékokat is.

Mély homály fedi a két hazai titkosszolgálat (SRI és SIE) alkalmazottainak bérét. Azt azonban tudni lehet, hogy a SRI fizetésalapja 764 millió lej, és ez az összeg nagyobb, mint amennyit a parlament két háza bérekre fordít. Az első idei költségvetés-kiigazításkor egyébként a kormány 38 millió lejjel növelte a SRI büdzséjét, kétszer akkora összeggel, mint amennyivel többel gazdálkodhat idén a művelődési minisztérium.

Országosan a legalacsonyabb bért az állami intézményekben az elnöki hivatal (átlagban nettó 2 669 lej), a Román Akadémia (2 445), az oktatási minisztérium (2 249), a belügyminisztérium (2 159), a védelmi tárca (2 085), a kulturális tárca (1 875) és a szállításügyi tárca (1 845) kapják.basescu-bani

Romániában jelenleg a nettó átlagbér 1600 lej körüli összeg. {loadposition kampany}

Kimaradt?