Igazi Csíki Sör – „Nem győzzük a megrendeléseket”

Akár évekig elhúzódhat az a márkaper, amelyet az Igazi Csíki Sör gyártója ellen indított a Heineken. „Az igazság az mi oldalukon van” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a csíkszentsimoni gyár tulajdonosa. Lénárd András vállalkozót az Igazi Csíki Sör koppintásgyanús reklámjáról is kérdeztük.

Az Igazi Csíki Sör gyártója megnyerte az első jogi csatáját a Heinekennel. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy a termék megmenekült, minden akadály elhárult a gyártása elől. Miről döntött a suceavai táblabíróság?

A táblabíróság jogerősen elutasította a Heinekennek azt a kérését, hogy úgynevezett törvényszéki elnöki rendelettel, azonnal hatállyal állítsák le a csíkszentsimoni gyárunkat. Az elnöki rendeletet a panaszos akkor szokta kérni, amikor a per tárgyának előzetes vizsgálata alapján egy gyors bírósági intézkedést szeretne elérni. A Heineken azt akarta, hogy még a márkaper érdemi lefolytatása előtt állítassa le az Igazi Csíki Sör termelését. A hollandoknak nem adta meg a bíróság ezt a lehetőséget, a csíkszentsimoni gyárunk tevékenységét elnöki rendelettel nem lehet felfüggeszteni. A Heinekennek most egyetlen jogi lehetősége marad a termelésünk leállítására: egy „sima” bírósági per, amely akár évekig eltarthat. Valószínűleg egyébként ez a per nem is tartozik egy romániai bíróság kompetenciájába. Bármit is döntene a hazai igazságszolgáltatás, ezt az ítéletet az európai szabványügyi hivatal felül tudja írni.

A tulajdonképpeni márkaper elkezdődött-e?

A Heineken két különböző eljárást is kezdeményezett ellenünk az Igazi Csíki Sör márka használata miatt. Egyfelől panasszal fordult az Európai a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM). Eddig azt történt, hogy mindkét fél levélben elküldte álláspontját az intézménynek. A OHIM-nál egy jeles londoni ügyvédi iroda véd minket, nem kis költségek árán. Ugyanakkor elkezdődött egy másik per is Csíkszeredában, a Hargita megyei törvényszéken. Ennek már megvolt az első tárgyalása márciusban, ezen a felek ismertették az álláspontjukat. A következő tárgyalás májusban lesz. A Heineken időközben taktikát változtatott: a sucevai bíróságra négy ügyvéddel és két szakértővel küzdöttek ellenünk, Csíkszeredába azonban már egy magyar ajkú brassói ügyvédet hoztak.

Amikor eldöntötte, hogy Igazi Csíki Sör márkanévvel sörgyártásba kezd, számított-e arra, hogy a Heineken pereskedni fog a termék neve miatt?

Nem számítottam rá, ugyanis az első lépésünk az volt, hogy megnéztük, le van-e védve ez a márkanév. Nem volt levédve, sem a romániai védjegyhivatalnál (OSIM), sem az európainál. Így levédettük mi az Igazi Csíki Sört márkanevet. A Heineken előtte a Ciuc Premium márkanevet védette le. Érdekes, hogy az Igazi Csíki Sör forgalomba kerülése után bejegyezték a Csíki Premium márkanevet is. Ezt mi nem támadtuk meg, mert mi általában csak védekezünk, nem támadunk. Úgy gondolom, hogy az igazság a mi oldalunkon van, a lelkiismeretem tiszta: nem loptunk márkát. A székelyföldiek pedig tudják, hogy a Heinekennek soha nem volt Csíki Sör márkanevű terméke. Az persze tény, hogy a Ciuc Premiumot – mivel Csíkszeredában gyártják – a székelyföldi magyarok „csíki sörnek” hívják. Mint ahogy az is tény, hogy a Ciuc Premiumot nem csak Csíkban, hanem máshol is gyártja a Heineken.

Önök mire hivatkoznak ebben a márkaperben?

Elsősorban arra, hogy levédettük az Igazi Csíki Sör márkanevet. Amikor elindítottuk a gyártást, a Heineken bejegyzett márkája a Ciuc Premium volt. A két terméket nem lehet összekeverni. Nézze meg a címkéket. El tudja ön képzelni, hogy egy tudatos fogyasztó véletlenül összetévessze a két sört? Ráadásul, ha magyarosítani próbálnánk, akkor sem lehet a Ciuc Premiumot Igazi Csíki Sörnek fordítani, akármilyen tolmácsot is hozna a Heineken.

És ízben, állagban mennyiben tér el a két sör egymástól?

Ízük, állaguk már csak azért sem hasonlít, mert a Ciuc Premium nem sör. A sör három alapanyagból készül: vízből, sörárpából és komlóból. Az Igazi Csíki Sör is ezekből készül. A Heinekennek jelen pillanatban nincs is olyan terméke, amely ebből a három alapanyagból készülne. Minden fajta enzimből, keserűtablettából összekevert, gyorsított eljárással erjesztett, sörhöz hasonló, úgymond söritalt gyártanak.

Mennyi sört termelt márciusban a csíkszentsimoni manufaktúra?

Termelésünk megközelítette a 300 ezer litert, a termelői kapacitásunk 400 ezer liter havonta. Nem dolgozunk még a teljes kapacitáson, mert szűrésproblémáink vannak, technológiai finomításokat végzünk még a gyártási folyamatban. A teljes kapacitást várhatóan egy-két hónap múlva érjük majd el.

Hogyan fogy a termék?

Nem győzzük a megrendeléseket. Három váltásban dolgozik a több mint ötven alkalmazott. Amit termelünk, az másnap elhagyja az üzem kapuját.

Nagy sikere van az Igazi Csíki Sör medvés reklámvideójának. Csakhogy az alapmotívum nagyon hasonlít egy brit konzervgyár hirdetéséhez. Mondhatni az önök reklámja koppintása a brit terméket népszerűsítő filmecskének. Ezt mivel magyarázza?

Megmondom őszintén, én láttam azt a brit reklámot, még mielőtt a miénk elkészült volna. A mi hirdetésünket egy fiatal, nagyon ügyes csíkszentdomokosi szakember, Kósza Arnold ötölte ki. Leültem vele, és azt mondtam neki: készítsünk egy jópofa reklámot, amelyben legyen medve, csíki sör, székely táj. Valószínűleg azért a jelenetért ért minket a koppintás vádja, amelyben a medve összekap a székely emberrel a sörért. Azonban a mi reklámunknak rengeteg más eleme is van: templom, lovas kocsi és minden egyéb. Újat már a mai világban nehéz kitalálni, minden valamihez hasonlít. Nézzen meg egy mosóporreklámot. Mindegyik alapötlete ugyanaz: a gyerek összepiszkolja a ruháját, a mosópor pedig remekül megtisztítja. Én azt mondom, hogy a mi reklámunk is székely termék: székely emberek találták ki és készítették.

Hatalmas szolidaritás övezi az Igazi Csíki Sört, amióta a Heineken támadja önöket. Nyilván, ez reklámnak sem rossz. A terméknek nagy sikere van, bizonyára szépen is jövedelmez. Elhangzottak olyan vádak is, hogy ön a közösség önazonosságához való ragaszkodását kihasználva, a „székely érzületen” nyerészkedik az Igazi Csík Sör piacra dobásával. Erre mi a válasza?

Ezzel akkor tudnának engem vádolni, ha nem lennék székely. Én székely ember vagyok, nem a közösségnek a székely identitásához való ragaszkodását lovagolom meg, hanem a saját ragaszkodásomat mutatom ki ezzel a termékkel. Nekünk, székely embereknek elegünk van ebből, hogy mindig teszik a fedőt a fejünkre, és nyomnak le bennünket, amikor elkezdünk főni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?