Hadat üzentek a székelyek a Heinekennek

Hadat üzent az Igazi Csíki Sört betiltását követelő Heinekennek egy Facebook-csoport: arra szólították fel a sörkedvelőket, hogy ne fogyasszák a holland multinacionális cég termékeit.

A Bojkottáljuk a Heineken termékeket nevű csoportot kedden hozták létre, és szerda reggelre már 1200-an csatlakoztak a közösséghez. A kezdeményezők azzal indokolják a termékbojkott meghirdetését, hogy a holland cég bírósági dokumentumokban azt állítja: Székelyföld nem létezik.

Mint ismert, a Heineken a márkanév ellopása miatt beperelte az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörmanufaktúrát, mivel 2003 óta birtokolja a Ciuc Premium sörmárkát, amit az erdélyi magyarok eddig csíki sörnek neveztek. A hollandok januárban a legfelsőbb bíróságon kérték a Lixid Project Kft. elleni per áthelyezését, mert szerintük a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést.

A felperes az "úgynevezett Székelyföldön" tevékenykedő helyi termelőként mutatja be a kifogásolt manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást. A Székelyföld földrajzi egység létét tagadó megfogalmazást a román média és politikusok szokták gyakran használni.

„Nem elég, hogy be akarják záratni az Igazi Csíki Sör gyárat, most már Székelyföld létezését is megkérdőjelezi a magyargyűlölő Heineken. A szélsőségesen soviniszta Noua Dreaptă szokta hasonlóképpen hívni Székelyföldet: Asa-zis Tinutul Secuiesc” – olvasható a termékbojkott indoklásában.

A kezdeményezők a magyarországiak szolidaritására is számítanak: Facebookon-csoport oldalán felsorolják azokat a Heineken-termékeket, amelyeket az anyaországiak bojkottálhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?