A Heineken folytatja a hadjáratot az Igazi Csíki Sör ellen

Eredménytelenül zárult kedd délelőtt Csíkszentsimonban a Heineken Románia menedzsere és a polgármester tárgyalása a holland multinacionális cég és az Igazi Csíki Sör helyi gyártója közötti konfliktusról.

A település elöljárója, Fábián László azt a több tucat Hargita megyei önkormányzati vezetőt és más fontos tisztségviselőt képviselte a találkozón, akik nemrégiben petícióban szólították fel a Heinekent, hogy hagyjon fel a Csíki Sör Manufaktúra elleni perekkel. "Természeseten a község érdekeit is védtem, hiszen az Igazi Csíki Sör munkahelyeket biztosít és itt nálunk fizet adókat" – számolt be a maszol.ro-nak a polgármester.

Fábán László elmondta, a Heineken Románia igazgatója, Onno Rombouts az egyik beosztottjával érkezett a községházára. Utóbbi a tolmács szerepét látta el a tárgyaláson. A hollandok menedzsere arról próbálta meggyőzni vendéglátóit, hogy a Heinekennek nem állt szándékában megsérteni a székelyföldiek érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy a multinacionális cég és az Igazi Csíki Sört gyártója közötti konfliktus jogi természetű: a székelyföldi vállalkozó által használt márkanevet kifogásolják, és nem áll szándékukban elállni az ügyben indított pertől.

Mint ismert, az Igazi Csíki Sör kedvelői csak egy időre lélegezhettek fel az igazságszolgáltatás múlt heti döntése nyomán. A Suceava megyei táblabíróság jogerősen csak a Heinekkennek azt a kérését utasította el, hogy állítsák le a csíkszentsimoni gyárat. A márkanév használata miatt a holland multinacionális cég egy másik pert is indított a székelyföldi gyártó ellen, ennek első tárgyalását március 20-án tartjék a Hargita megyei törvényszéken.

"Székelyföld nem holland gyarmat"

"Arról akartak minket is meggyőzni, hogy a Csíki Sör márkanév ugyanaz, mint a Heineken Ciuc nevű termékéé. Azt válaszoltam, hogy itt valami tévedés van: a Csíki Sör és a Ciuc sem formájában, sem nevében, sem ízében nem ugyanaz a termék, nekünk jogunk van a múltunk alapján egy saját sörmárkához. Ezt a jogunkat senki ne sajátítsa ki, Székelyföld nem holland gyarmat" – részletezte a találkozón elhangzottakat a polgármester.

Fábián László elmondta, Onno Rombouts békítgetni próbálta. Még anyagi segítséget is felajánlott a településnek, amikor a polgármester arra panaszkodott, hogy a helyi sörgyártás leállásával munkahelyek szűnnek meg és nagy veszteség éri a községet. "Én azt mondtam, úgy segítsen, hogy ne ártson nekünk. Hagyjon fel a perekkel" – tájékoztatott az elöljáró.

A polgármester elmondta, a Heineken is rosszul jár, ha folytatja az Igazi Csíki Sör elleni hadjáratát, a székelyföldiek ugyanis készen állnak bojkottálni a holland multinacionális cég termékeit. "Van annyi büszkeség bennünk, hogy többé Heineken termékeket nem fogunk fogyasztani. Ezzel csak ők fognak piacot veszíteni" – fogalmazott Fábián.

Mint megtudtuk, a Heineken menedzsere távozáskor nem akart szóba állni a községháza előtt várakozó újságírókkal. Nem reagált az érkezésére összesereglett helyiek (zömében a Csíki Sör Manufaktúra alkalmazottai) tiltakozó transzparenseinek üzeneteire sem. A találkozó különösebb incidensek nélkül ért véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?