"Sok mindenről lemondanak az adótörvénykönyv módosításával"

Amennyiben megszavazzák, elég sok mindenről lemondanak, mondta az adótörvénykönyv tervezett módosításai kapcsán a maszol.ro-nak Tankó Piroska. A könyvelők szakmai testületének háromszéki igazgatója szerint nincs valóságalapja annak, amit a pénzügyminiszter mond, miszerint másfél-két év visszaesés után fellendülés következne.

„A probléma az, hogy nem tudják összeszedni a kinnlevőségeket, kevés a begyűjtési ráta” – magyarázta a szakértő, aki azt is elmondta, míg Ausztriában 96 százalékos ez az arány, addig Romániában csupán harminc százalék. Abban lát pozitívumot viszont, hogy a beruházók számára Románia egyfajta befektetési paradicsom lehet, új vállalkozások indulhatnak, az bezáráson gondolkodók pedig mégis maradnak, tette hozzá.

Tankó Piroska szerint politikai szempontból nyilván egy jó imázst akar magának a kormány, de rizikós ennyi tőkét visszavonni, arra számítani pedig, hogy a kintlevőségeket behajthatják, nem igazán lehet. Az említett alacsony ráta – a harminc százalék – többnyire a korrupció miatt ilyen alacsony. Mivel a régi struktúrát tisztogatják is, az általunk megkeresett szakember azt mondta, optimista ebben a kérdésben, legalábbis van esély arra, hogy az alacsony arány emelkedjen, a hiányt pedig pótolhassák így.

Amennyiben megszavazzák az új adópolitikát, pozitív hozadékai is lesznek. Tankó Piroska szerint a komolyabb vállalkozásoknál fizetésemelésre lehet számítani, néhány százalék veszteség miatt nem lesz érdemes kockáztatni a feketemunkával sem.

„Nem tudni tehát, hogy mi történik, de inkább jóra számítok” – összegezte véleményét Tankó hozzátéve, sok mindenen múlik ez, messze állunk attól, hogy a vállalkozóknak megfelelő gazdasági kultúrájuk volna. Létezik ugyanis az a tendencia, hogy ha plusz tőkéhez jutnak, azt nem forgatják vissza – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?