PNL

Szövetségeseket keres a PNL a kormányprogramja megvalósításához

Bemutatták szombat délután kormányprogramjukat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői. Egyben közölték, hogy tárgyalásokat kezdenek a többi ellenzéki párttal egy új parlamenti többség kialakításáról és a Ponta-kabinet megdöntéséről.

A kormányprogram nagyvonalú adócsökkentéseket ígért és a demográfiai csökkentését ellensúlyozni hivatott szociális intézkedéseket helyez kilátásba. A PNL vezetői hangsúlyozták, hogy a kormány adótörvénykönyv-módosításaitól eltérően az elképzeléseiknek gazdasági alapjuk is van.

Az ellenzéki párt már jövő évtől egységesen 19 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót (TVA), 2016 végéig fokozatosan törölné az úgynevezett oszlopadót és az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját, 2017-től pedig 16 százalékra mérsékelné a társadalombiztosítási járulékot.

A kormányprogram külön fejezete az ország demográfiai gondjaival foglalkozik, amelyek a PNL szerint már a nemzetbiztonságot is veszélyeztetik. Ezért az ellenzéki párt jelentős mértékben megnövelné a gyereknevelési segélyt és új bölcsődéket építtetne, ha hatalomra jut.

A PNL társelnöke, Vasile Blaga elmondta, a Szociáldemokrata Párt kivételével valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kezdeményeznek egy új kormánytöbbség kialakításáról. A politikus újságírói kérdésre elismerte, hogy ezek a tárgyalások voltaképpen már el is kezdődtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?