Csütörtökön újraindul a termelés az Oltchimnél

Újraindul a termelés az Oltchim vegyipari kombinátban, csütörtökön a membráncellás elektrolízises gyártást indítják be, két hét múlva pedig a higanykatódos termelés is beindul.

Az üzem képviselői elmondták: már három napja ellenőrzéseket végeztek, a gyártást el lehet kezdeni. Az Oltchim alkalmazottai remélik, hogy fokozatosan helyreáll a termelés, de ha nem biztosítják a szükséges anyagiakat, készek újrakezdeni a tüntetéseket.oltchim

„Minden készen áll a gyár újraindítására, de továbbra is nagyok az adósságaink, mivel a kormány nem biztosította az üzemeltetéshez szükséges tőkét" – fogalmazott Corneliu Cernev szakszervezeti vezető. A csütörtökön beinduló részlegen 100 alkalmazott, a két hét múlva megnyitandó részlegen pedig 200 személy dolgozik.

Az Oltchim felhalmozott adósságai miatt augusztus végén leállították a vállalat üzemeltetését, szeptember 10-én az alkalmazottak tiltakozássorozatba kezdtek. A kombinátot privatizálni szerették volna, azonban ezt nem sikerült kivitelezni. A  kormány új vezetőséget nevezett ki a vegyipari üzem élére, és engedélyt kért az Európai Bizottságtól, hogy 10 millió eurós kölcsönt adhasson a vállalatnak a termelés újrakezdésére. Az Oltchimet tavasszal újból megpróbálják privatizálni.

Kimaradt?