Winkler: nő a közvélemény hatása a kereskedelmi tárgyalásokon

Az Európai Uniónak meg kell találnia a leghatékonyabb módját annak, hogy a globális kereskedelmi rendszer és a kétoldalú kapcsolatok az unió kereskedelmi, gazdasági és geopolitikai érdekeit egyaránt szolgálják, különösképpen, hogy a kereskedelmi tárgyalások menete változóban van, egyre nagyobb a közvélemény nyomása ezen a területen – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA alelnöke, aki szeptember 2-án Brüsszelben részt vett az európai uniós diplomáciai képviseletek vezetőinek éves konferenciáján.

 A harmadszorra megszervezett konferencia egyik programpontja a Bernd Lange INTA elnök által vezetett "Az EU gazdasági, politikai és biztonságpolitikai stratégiájáért az ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint a transzatlanti kapcsolatokban" című beszélgetés volt.

„A kereskedelmi tárgyalások az EU külpolitikájának fontos elemét képezik, éppen ezért a jelenlegi időszakban az uniónak meg kell mutatnia, hogy képes párhuzamos érdekérvényesítésre, vagyis hatékonyan tudja képviselni érdekit a Kereskedelmi Világszervezet égisze alatt zajló többoldalú tárgyalásokon éppúgy, mint a globális partnereinkkel folytatott kétoldalú tárgyalásokon. Hagyományos módon a kereskedelmi tárgyalásokat a parlamenti felügyelet alatt dolgozó kormányzat folytatja, amelyet utólag demokratikus ellenőrzésre bocsátanak, vagyis el kell fogadnia a törvényhozásnak is. Jelentős különbségek vannak az európai demokráciamodellek és partnerországaink társadalmi berendezkedései között, viszont mindenütt egyformán tapasztalható, hogy a közvéleménynek egyre nagyobb hatása van a kereskedelmi tárgyalások menetére is.  Tisztában kell lennünk, hogy változóban vannak a játékszabályok, új elvárásoknak kell megfelelni. Ilyen körülmények között kell megtalálnunk a leghatékonyabb módját annak, hogy a globális kereskedelmi rendszer és a kétoldalú kapcsolatok az uniós kereskedelmi érdekek mellett az EU gazdasági és geopolitikai érdekeket is szolgálják" – hangsúlyozta felszólalásában Winkler Gyula. Az INTA alelnöke az EU Külügyi Szolgálata és az Európai Parlament – különösen a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság és a Külügyi Bizottság – közötti szorosabb együttműködést szorgalmazta.

Az európai uniós diplomáciai képviseletek vezetőinek éves konferenciáján európai parlamenti képviselők és EU-s nagykövetek többek között az uniós bővítésről, ennek kapcsán a közpolitikák modernizálásáról, valamint a transzatlanti kapcsolatokról, az afrikai és latin-amerikai együttműködések kiterjesztéséről értekeztek.

Kimaradt?