„Nincs fontosabb az üzletben, mint az ember”

Ember- és társadalomközpontú gazdaság a járható út, az egyetlen életképes stratégia, amely kivezetheti a társadalmat a jelenlegi válságból. Ezt tanulságot fogalmazták meg a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) tagjai a Kolozsváron tartott tanácskozásukon. A találkozó házigazdája és moderátora Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója volt.

Az erdélyi és világgazdaság legaktuálisabb kérdéseiről, társadalmi vonzatairól tanácskoztak a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) tagjai szombaton Kolozsváron. A találkozó házigazdája és moderátora Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója volt.

Ember- és társadalomközpontú gazdaság a járható út, az egyetlen életképes stratégia, amely kivezetheti a társadalmat a jelenlegi válságból. Ez lehetne a szombati üzletember-konferencia egy mondatban megfogalmazható tanulsága, amelyhez azonban más-más nézőpontokból, más-más tapasztalatok felől jutottak el a romániai magyar vállalkozók előadásaikban. 

Bodó: egyetlen út a szociális gazdaság

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke például azt mondta: a (már a kilencvenes évektől kialakuló) munkaerőpiaci válságból való kilábalás csakis a szociális gazdaság útján valósulhat meg. Ez azt jelenti, mondta a társadalomtudós, hogy az egyéni érdek elé kell állítani a kollektív érdeket a gazdasági tevékenységben.bodo

Bodó kiemelte a nonprofit szervezetek óriási szerepét, de hozzátette, hogy Romániában még nem jöttek rá, mekkora szociális és gazdasági erőt jelent a nonprofit szektor. „Amerikában az alkalmazottak 25 százaléka dolgozik a civil szférában, míg Romániában az alkalmazottak 1 százaléka sem” – hasonlította össze a professzor a két társadalmat. Arra is felhívta a figyelmet, milyen buktatói vannak, ha a politikum beleszól a civil szektor döntéseibe, illetve ha csak azok a nonprofit szervezetek vehetnek részt a döntéshozatalban, amelyeket valójában valamelyik politika párt hozott létre.

„Senki nem kér ebből a helyzetből” – summázta Bodó, aki szerint a gazdasági „nagyágyúk” legfőbb feladata a társadalmi felelősségvállalás. Pozitív példaként említette a Székelygyümölcs Programot, amely Székelyudvarhelyen és környékén húszezer ember megélhetéséhez járul hozzá.

„A siker kulcsa a jó csapat”

Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója volt a kezdeményezője és a moderátora is annak a beszélgetésnek, amely során három „lentről induló”, de ma már nagyon sikeres vállalkozó mesélt üzleti életútjáról: Salamon Csaba, a BIBAS Group vezetője, Papp Szentannai György, a Medline tulajdonosa és Boros Csaba, a Góbé termékek és a Merkúr üzletlánc birtokosa.

„Nincs fontosabb az üzletben, mint az ember” – összegezte Papp Szentannai György is azt a gondolatot, amely a beszélgetés vezérfonala lett. Elmondta: tapasztalata szerint a siker kulcsa egy jó csapat, valamint az, hogy a cégvezető teljes mellszélességgel odaálljon alkalmazottai mellé, és velük együtt “tolja a szekeret”.gyuriek

Boros Csaba általános derültséget keltett azzal, ahogy elmesélte: töretlen hite és optimizmusa eddig minden akadályon átsegítették, noha sokszor ő sem tudja, hogy – mint a ló, amelyik nekiment a falnak – vak volt-e vagy vakmerő?

„Kérdezik tőlem , nálatok érződött-e a recesszió? Én erre mindig azt felelem, hogy nem érződött, mert azelőtt nem volt fejlődés sem” – tréfálkozott a Góbé termékek kitalálója és szállítója, aki a mikrotársadalom (vagyis a család) modern szerkezetét is megváltoztatná a gazdasági fellendülés érdekében.  „Vissza kell állítani a háromgenerációs családmodellt. A nagyszülők, szülők és gyerekek együtt tudnak a leghatékonyabban dolgozni. A nagyszülők ellátják a gyerekeket, amíg a legaktívabb, termelőképes réteg, vagyis a szülők működtetik a családi vállalkozást” – jelentette ki.

A meghívottak egyetértettek abban: nagyon nehéz dolguk van a most kezdő vállalkozóknak, de ha nagy hangsúlyt fektetnek a szakmaiságra és megkeresik azt, aki ellátja őket üzleti tanácsokkal, sikert érhetnek el. Salamon Csaba azt a tanácsot fogalmazta meg a kezdő üzletemberek felé: nézzenek körül a romániai szolgáltatások piacán, mert még mindig van olyan ágazat, több is, ami lefedetlen.         

Kimaradt?