Áruld be a szomszédodat adókedvezményért!

Liviu Voinea pénzügyi államtitkár szerint jelentősen csökkenhet az adócsalás mértéke Romániában, ha a polgárokat arra ösztönzik, hogy árulják be szomszédjaikat, ismerőseiket az adóhatóságnál, ha gyanújuk szerint elhallgatják vagyonuk egy részét. A feljelentő adókedvezményt vagy jutalmat kaphat.Liviu-Voinea

Az államtitkár a svéd modellre alapozza elképzeléseit. Tájékoztatása szerint a skandináv országban évek óta bevált módszere az adócsalás visszaszorításának a „besúgások" ösztönzése.

„Svédországban a polgárok postán megkapják szomszédjuk adóbevallását is. Az ottani adóhatóságok arra alapoznak, hogy az emberek ismerik a környezetükben élők reális vagyoni helyzetét, ezért adókedvezményt nyújtanak az adócsalók feljelentőinek" – magyarázta az államtitkár.

Liviu Voinea elmondta, hamarosan Svédországba látogat tanulmányozni az ottani áfa-kifizetési és az ingatlanadóztatási módozatokat, mert elképzelései szerint a skandináv államban alkalmazott modellt kellene gyakorlatba ültetni Romániában is.

Amerikában is jutalmazzák a feljelentőket. Az  Egyesült Államokban a leleplezett csalás mértékével arányosan jutalmazzák az adócsalók feljelentőit, akik a segítségükkel behajtott adó harminc százalékára rugó összeget is kaphatnak. A módszert állítólag nemcsak magánszemélyek, hanem cégek esetében is sikeresen alkalmazza az Internal Revenue Service: egy svájci bank amerikai részlegének vezetője több mint 100 millió dolláros jutalmat kapott, amikor leleplezte, hogyan segített a pénzintézet tehetős ügyfeleinek "elbújtatni" bevételeiket az adóhatóság elől.

Az államtitkár bejelentette azt is: a jövőben külön adót kell majd fizetni az úszómedencék birtoklásáért.„Eddig csak a ház és a telek után kellett adót fizetni. Ezentúl fizetni kell a villához tartozó medencékért is" – magyarázta.casapiscina

Ladányi: vannak erkölcsösebb megoldások is

„Az úszómedencék megadóztatásával és általában az ingatlanadóztatás reformjával egyetértek, ám butaságnak tartom azt, hogy szomszédjaik besúgására ösztönözzük az embereket" – kommentálta a maszol.ro-nak a pénzügyminisztériumi elképzeléseket Ladányi Árpád Csaba.ladanyi

A román pénzügyőrség volt vezetője szerint léteznek „egyszerűbb és erkölcsösebb" módszerek is az adócsalás visszaszorítására. „Manapság elég, ha a hatóság belép a Google Earth nevű számítógépes programba, és rögtön ki tudja szúrni, ha valaki időközben úszómedencét építtetett magának, ám ezt nem vallotta be" – magyarázta.

Tájékoztatása szerint több európai államban is alkalmaznak olyan műholdas segítséggel működő szoftvereket, amelyekkel könnyedén feltérképezhetők a városokban zajló építkezések. „Így könnyen kiszűrhetők azok, akik engedély nélkül építkeznek" – mondta Ladányi.

A volt főpénzügyőrnek egyébként meggyőződése, hogy jelenleg a romániai építkezések ötven százaléka engedély nélkül történik. „Ez a jelenség elsősorban falun terjedt el" – jelentette ki. Emellett szerinte sűrűn fordul elő az is, hogy a tulajdonosok nem olyan ingatlant építtetnek fel, mint amilyenre az engedélyük szól.

Felszámolnák a kivételeket. Liviu Voinea tájékoztatása szerint az ingatlanadó reformja során minél több kivételt szeretnének felszámolni. Például csak átmeneti jelleggel lehet majd kedvezményesen adózni az örökölt lakások után. Jelenleg emelt ingatlanadóval terhelik azokat, akiknek egynél több lakásuk van, ez alól viszont kivételt képeznek az örökölt lakások tulajdonosai. "A második lakásnál 65 százalékkal magasabb az ingatlanadó, mint az elsőnél. Ha örökségről van szó, akkor azt ugye nem a saját elhatározásodból szerezted, nem azért lettél tulajdonos, mert volt rá pénzed és befektettél. Ilyen értelemben jogos, hogy ne kelljen többletadót fizetned rá. De ez kedvezmény szerintem nem tarthat tovább fél évnél, vagy egy évnél: el kell döntened, hogy eladod, vagy megtartod, de akkor neked is többletadót kell fizetned rá, mint mindenki másnak, akinek két lakása van" - magyarázta Liviu Voinea.

Kimaradt?