A miniszter utánanéz a felsőcsertési engedélynek

Rovana Plumb környezetvédelmi és erdészeti miniszter – a zöldek tiltakozása nyomán – hétfőn felszólította a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi ügynökség országos szerveit, vizsgálják ki, milyen körülmények között kapta meg az illetékes hatóságoktól a környezetvédelmi engedélyt felsőcsertési aranybánya.

A tárcavezető a kivizsgálást azzal indokolta, hogy „országos jelentőségű projektektről van szó".rovana-plumb

A minisztérium közleménye szerint ha kiderül, hogy a temesvári regionális ügynökség a felsőcsertési bányaprojekt engedélyezésénél nem tartotta be a hatályos jogszabályokat, visszavonják az engedélyt.

Az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, a kanadai Eldorado Gold Corporation (EGC) készül aranybányát nyitni, amelynél a verespataki projekthez hasonlóan, nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.

A kanadai cég megkapta az engedélyt a temesvári regionális környezetvédelmi ügynökségtől a cián-technológiájú aranybánya megnyitására.

A Független Környezetfejlesztési Központ, a verespataki Alburnus Maior Egyesület és a Re.Generation Egyesület az ellen tiltakozik, hogy tudomásuk szerint a cég kárrendezési biztosítékok nélkül kapott július ötödikén környezetvédelmi engedélyt, az állammal kötött koncessziós szerződése pedig - a verespatakihoz hasonlóan - titkos.

Kimaradt?