A nyugdíjasoknak a kedvez a költségvetés-kiigazítás

Jóváhagyta a kormány a 2012-es költségvetés-kiigazítás tervezetét – közölte csütörtök este a miniszterelnök. Ennek megfelelően a költségvetési deficit a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékáról 2,225 százalékra nő.

„A korábbi parlamenti többség és kormány megszorító, a társadalmi kiadásokat lefaragó büdzsét hagyott ránk. Ezt kiigazítottuk" – magyarázta Victor Ponta hangsúlyozva, hogy a költségvetés-kiigazítást jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány elsősorban a lefaragott közalkalmazotti bérek visszaállítására és a nyugdíjasoktól korábban jogtalanul elvett társadalombiztosítási hozzájárulás visszafizetésére fordít pénzt. Emellett sikerült keretet biztosítani a fogyatékkal élőket gondozó személyek juttatásaira.

Florin Georgescu pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a költségvetés-kiigazítás a GDP 1,2 százalékos idei növekedésével, 3,5 százalékos inflációval és 4,45 lejes euróárfolyammal számol. A román gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózis korábban 1,5 százalékos volt.

A pénzügyminiszter szerint az idei folyó fizetési mérleghiány „elfogadható szinten", a GDP négy százalékán marad.

Kimaradt?