Penshop: gazdára vár a négyezer eurós töltőtoll

A Belső-Torda (Universităţii) utcai De Scris – Penshop kétség kívül a legkarakteresebb, legelegánsabb kolozsvári papírárú és írószerbolt. Már a kirakaton tetten érhető az igényesség, az ajtón pedig kilincs helyett egy méretes, ceruza formájú, cseppet sem giccses fogantyú árulkodik róla, hogy a tulajdonosok odafigyelnek minden részletre. Az üzletbelső is szemmel láthatóan gondosan megtervezett, a praktikum és a modern, visszafogott elegancia jegyeit viseli magán.

Vermesi Péter, a vállalkozás társtulajdonosa régi motoros a szakmában, már a rendszerváltás előtt üzletvezető volt egy Széchényi-téri papírárú boltban. 1992-ben állt saját lábára, egyik eladójával közösen indított vállalkozást. „Számomra ez részben hobbi is, nem azért választottam ezt a profilt, mert ebből lehet a legjobban megélni. 92-ben bármit el lehetett adni, a legjobb az lett volna, ha Törökországból hozok akármilyen árut. Nekem más elképzelésem volt, márkás, minőségi áruban gondolkodtam” – idézi fel az indulást.

Kompenzál a webáruház

A Belső-Torda utcába 1994-ba költöztek át, egy élelmiszerüzlet helyére. Lévén a Fő-tértől néhány méterre és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépületének közvetlen közelében, a jelenlegi hely ideálisnak tűnik, ám Vermesi Péter szerint ez nincs éppen így: „A vásrosközpont már nem olyan jó hely a kereskedelem szempontjából, mint egykor. Egyre kevesebb a bolt, autóval nehéz megközelíteni, mert kevés a parkoló, az emberek szívesebben vásárolnak a Polusban vagy a Iulius Mallban”.

Vermesi Péter vállalkozása számára az 1998 és 2001 közötti időszak volt a legjobb, főleg azért, mert akkoriban még gyenge volt a konkurencia. Annak ellenére, hogy a makrogazdasági adatok fényében Románia már kilábalt a válságból, a bolt idén valamivel kisebb forgalmat bonyolít le a tavalyinál. „Kevesebb a pénz az emberek zsebében” – magyarázta a tulajdonos. A kiesést a decemberben beindított webáruházzal próbálják meg ellensúlyozni, s úgy tűnik, sikerrel. Az internetes bolt kizárólag írószereket forgalmaz, a vásárlók jelentős része bukaresti.

A belvárosi bolt forgalmának az írószerek jelenleg 35-40 százalékát teszik ki, a többi a papíráru, ám Vermesi Péter meglátása szerint előbbiek jelentik a jövőt. „Ha a gazdaság a továbbiakban is ilyen iramban fog fejlődni, előbb-utóbb kizárólag írószereket fogunk árulni” – mondta a vállalkozó.

Mindennek megvan a vásárlója

A Penshop közép- és felsőkategóriás termékeket forgalmaz. Ezek nem olcsók, de „csak az drága, amit máshol kevesebb pénzért lehet megkapni” – vallja a tulajdonos, aki az áru 90 százalékát maga is kipróbálta, ugyanis nem tud olyasmit jó szívvel kínálni, aminek a minőségéről nincs meggyőződve. A felhozatalban jelenleg Parker, Faber-Castell, Rotring, Pelikan és Mont Blanc termékek szerepelnek. Ezeket importőrtől szerzik be, ugyanis nem tudnak elég nagy tételben rendelni ahhoz, hogy érdemes legyen közvetlenül a gyártóval szerződni.

A Penshop vásárlói között vannak igazi írószerbolondok is, akik jelentős összeget hajlandóak áldozni azért, hogy speciális tollal vagy golyóstollal írhassanak. A 3600 lejes tollból már többet eladtak, ezeket azonban messze übereli a legdrágább termékük, mely 17 500 lejbe kerül. Ez egy Pelikan márkájú, kínai stílusú töltőtoll, melyből mindössze 88 darabot gyártottak, a kolozsvári boltban a 70-es sorszámú darab várja jövendőbeli tulajdonosát.

Vermesi Péter nem fél, hogy a nyakán marad a ritka darab: „minden árunak megvan a vásárlója” – mondta. Egy több ezer lejes írószer sem tud többet mint egy 20 lejes, fogalmazott, a csillagászati árat az magyarázza, hogy aprólékos kidolgozású, sok rajta a kézi munka. A kínálatban reklámgrafikusoknak, képzőművészeknek szóló termékek is szerepelnek, ezek forgalma egyelőre stagnál, ellenben az ajándékba adható exkluzív irodafelszerelés, naptárak, határidőnaplók iránt nő a kereslet. Ezen szegmensben szintén vannak az áltagos termékek árszintjéhez képest méregdrága darabok, például 582 lejes határidőnapló.

Nehéz a fiatalokkal kommunikálni

Tavaly a változások éve volt a vállalkozás számára, s nem csak a webáruház jelentette a fejlődést, a 12 év után a belvárosi bolt is megújult, önkiszolgáló rendszerű lett. „A mai ember szereti kézbe venni az árut, ugyanakkor a fiatalokkal nehéz kommunikálni, sokuknak nehezükre esik kérni akár csak egy füzetet kérni” – sorolta Vermesi az önkiszolgáló előnyeit. A klasszikus kereskedelemhez képest egy önkiszolgálóban kevesebb alkalmazottra van szükség, ám a Penshopból senkit sem bocsátottak el.

„Mi nem ezt az utat járjuk, inkább megpróbálunk többet eladni. Keresztény vagyok, számomra fontos, hogy odafigyeljek az emberekre, legyenek azok munkatársak vagy vásárlók, fontosabb mint az, hogy villát építsek vagy BMW-t vegyek” – fogalmazta meg az üzleti hitvallását Vermesi Péter. Visszagondolva az elmúlt 21 évre, egyetlen dolgot sajnál, hogy nem vágott bele a nagykereskedelembe, s a lehetőség végleg elveszett, jelenleg ugyanis már telített a piac.   

 

Kimaradt?