Egyetlen interneten eladott gyógyszer sem volt rendben

Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt - ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak.

A Pangea akció összehangolt ellenőrzéseinek eredményeként világszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le 41 millió dollár összértékben. Ez az eredmény jelentősen meghaladja a 2012-es lefoglalási adatokat, akkor 3,75 millió gyógyszert találtak, 10,5 millió dollár értékben.

Egy hét alatt mintegy 522 ezer küldeményt ellenőriztek, ebből több mint 58 ezer csomagot foglaltak le. A lefoglalt készítmények között főként hamis rákgyógyszerek, antidepresszánsok, étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek szerepeltek. Ötvennyolc embert őrizetbe vettek, őket az illegális készítmények gyártásával és terjesztésével gyanúsítják.

Az online ellenőrzések révén 9610 hamis és forgalmazási engedéllyel nem rendelkező, gyógyszereket értékesítő weboldalt zároltak nemzetközi szinten, befagyasztották bankszámláikat, spames hirdetési rendszerüket is megszüntették. Az akció eredményeként 175 nyomozás folyik hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása miatt.

Az Interpol által koordinált Operation Pangea VI akcióban 99 ország vett részt. A hatodik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó, interneten zajló ellenőrzési sorozat célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése.

 

Kimaradt?