Zöld energiával a fenntartható jövőért konferencia Marosvásárhelyen

Zöld energiával a fenntartható jövőért témával szerveztek üzleti találkozót és cégreprezentációval egybekötött nemzetközi konferenciát kedden, Marosvásárhelyen. A rendezvény július 3-án, szerdán Sepsiszentgyörgyön folytatódik gyakorlati bemutatókkal.

Az eddig kevésbé kihasznált energiák, biomassza, energia-növények felhasználására, úgynevezett passzívházak építésére hívták fel a figyelmet a résztvevők: a 7-es számú Központi Fejlesztési Régió, a Maros Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Maros megyei ipari park, a magyarországi Fejér megyei Energetikai Központ, a Hajdú-Bihar megyei kereskedelmi kamara, a Romániai Ipari Parkok Egyesülete. A jelen lévő romániai és magyarországi cégek a zöld energia felhasználásának jelentőségét és lehetőségeit hangsúlyozták és azt, hogy miért fontos hangsúlyt fektetni a környezetvédelemre.

A zöld befektetés nem egy generáció alatt térül meg

A beruházások értéke magas, még a technológiák versengésében sem fognak hat-hét év alatt visszatérülni – hangzott el a konferencia bevezetőjében. Lehet, hogy egy ilyen befektetés húsz év alatt térül meg, de itt nem csak az a kérdés, hogy hogyan biztosítható az az életmód, amelyet megszoktunk és amelyet szeretünk, hanem az is, hogy ez az egy bolygónk van,  és vigyáznunk kell rá. „A globális felmelegedés itt van, mindennapos problémákat okoz, nem csak azért, mert egyre fennebb kell menni síelni, hanem mert olyan betegségek is megjelentek, amelyek a környezetszennyeződés miatt alakultak ki” – hangzott el az esemény bevezetőjében.

Az energia-fejlesztésre és felhasználásra ma az Európai Unióban nagy hangsúlyt fektetnek. Vajda Lajos a Zöld Energia – Innovatív Biomassza Klaszter elnöke arról beszélt, hogy a jövő tervezése nem történhet a gazdaság hatékony fejlesztésének tervezése nélkül. Ez elsősorban a bimomassza felhasználására vonatkozik, amely olyan lehetőség elsősorban a vidék számára, amely ma még nincs kellőképpen hasznosítva. Vajda hozzátette, hogy a biomassza hatékonyságáról nem egy ilyen konferencia keretében kell beszélni, sokkal inkább annak a jövőjéről kell szólni.  Romániában elsőként Hargita és Kovászna megyékben jelentek meg a bioenergia ültetvények.

A tanácskozáson Csegzi Sándor a marosvásárhelyi önkormányzat energiagazdálkodási célkitűzéseit és programjait ismertette, Bagoly Miklós Levente, az ASIMCOV elnöke a biomassza termelésről, a faapríték újrahasznosításáról, Lăcrămioara Senila Kolozsvárról a faaprítékról, mint a fűtőanyagok alapanyagáról beszélt.

Nagy István a fenntartható és olcsó fatüzelésről értekezett, Pajna Sándor, a debreceni Zöld Technológiai Klaszter klaszterbizottságának elnöke az ipari parkok szemszögéből beszélt a zöld energiáról, míg Bagi Zsolt, a Hungarowatt Kft. vezetője, a nanotechnológiás hőszigetelő rendszerekről beszélt.

Zöld programok: a politikán múlik

Arról, hogy a politikára lehetne-e hatni, hogy újból elindítson a néhány éve támogatott Zöld ház programhoz hasonló kezdeményezést, Mihai Pocanschi  a 7-es számú központi régió programigazgatója úgy véli, hogy elsősorban az önkormányzatoknak, megyei és városi helyhatóságoknak van nagy szerepe a zöld energia hasznosításában. Kovászna megyében a zöld energia klaszternek tagja a megyei önkormányzat is, hogy részt vehessen ezek népszerűsítésében. De ugyancsak megnőtt más megyei és városi önkormányzatok érdeklődése is ez irányban, élen jár a központi fejlesztési régió – hangsúlyozta Pocanschi.

Vajda Lajos elmondta, próbálják elfogadtatni az új kormánnyal is, illetve a fejlesztési régiókkal, hogy a biomassza, a zöld energia hasznosítása, ezek támogatása is szerepeljen a projektek között. Például, hogy a biomassza alapú fűtésrendszerek támogatása szerepeljen a támogatott projektek között.  

Nagy István ügyvezető, a Fejér megyei Energetikai Központ elnöke a sajtó érdeklődésére ismertette röviden Magyarország vállalását a az Európai Unióval szemben, ami a zöld energia hasznosítását illeti. Jóval alacsonyabb ez, mint például Románia esetében, vagy más uniós tagországok esetében. De létezik kormányzati szándék e téren és igyekeznek azt a kevés vállalást is teljesíteni.

Passzív ház: drágábban épül, olcsóbb fenntartani

A zöldház építése nem feltétlenül az anyagi ráfordítással kezdődik, holott ez az első kérdés általában – válaszolta a maszol.ro érdeklődésére Mahler György, egy passzívház-építésekkel foglalkozó magyarországi cég vezetője. Egy olyan ház, amelyet úgy terveznek és építenek meg, olyan alapanyagokat, szigetelőket használva, amelynek kifűtése nagyon alacsony költségekkel jár, általában 20 százalékkal kerül többe, mint egy eddig megszokott új ház felépítése. Ám a fűtése egyötödébe, legtöbb egytizedébe kerül az átlagos házakénak - mondta a szakember. Elmondta, Magyarországon nemrég indult a program, hozzávetőlegesen száz ilyen típusú családi házról tud, míg Németországban több tízezer épült már.

Kimaradt?