Norvég tengeri szélfarm épülhet Amerikában

A norvég, főként olajipari tevékenységekben érdekelt Statoilt bejelentette, hogy tengeri szélfarmot építene fel az amerikai partok közelében. A társaság már be is nyújtotta engedélykérelmét az illetékes minisztériumhoz, ami szerint a társaság 4 darab 3 MW-os úszó turbinát helyezne üzembe az az atlanti partoktól 22 km távolságban.szeleromu

Az engedélyek kiadásáért felelős ügynökség eddig mindössze egy kereskedelmi engedély adott ki tengeri szélerőműre, azonban a 10 éve fejlesztés alatt álló Cape Wind projekt esetében még mindig nem kezdődtek meg az építési munkálatok.

A választásokra készülő Obama-vezetés felül kívánja vizsgálni az eddigi megújuló projektekkel kapcsolatos tevékenységeit, annak érdekében, hogy felgyorsítsák a zöld energetikai megoldások alkalmazásának terjedését.

{loadposition OTP}

Ennek keretein belül a kormány mérlegeli, hogy 16 államban javaslatokat tegyen tengeri szélparkok telepítésére. Az illetékes kormányszerv szintén vizsgálja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg egy tengeri kábelrendszer kiépítésére, amely összesen 7 gigawattnyi szélturbinát köthetne össze a szárazfölddel az atlanti térségben.

A Statoil kezdeményezése úttörőnek számít az Egyesült Államokban azáltal, hogy ez lenne az első szélfarm, amely a mélyebb vízeken alkalmazna innovatív úszó megoldást a turbinák telepítése tekintetében.

Kimaradt?