Mélyrepülésben a büdzsé: a júniusi fellendülés után jött a júliusi feketeleves

A bevételek 8 százalékkal maradtak el a tavalyi szinttől, a kiadások ellenben 13 százalékkal nagyobban voltak.

Siralmasan alakultak a központi költségvetés bevételei az év hetedik hónapjában. Az államkasszába 8 százalékkal kevesebb pénz folyt be, mint 2019 júliusában, 28,9 milliárd lej az akkori 31,5 milliárd helyett.

A legnagyobb, 28 százalékos visszaesés a profitadó terén következett be, a cégek mindössze 2,8 milliárdot fizettek be ezen a címen. Az áfabevételek 20, jövedelemadóból származók pedig 12 százalékkal csökkentek, míg a jövedéki adó ugyanannyi pénz hozott a központi költségvetés számára, mint egy évvel korábban.

Júniusban 7,7 százalékos pluszon voltak a bevételek a 2019-es szinthez képest, ami abszolút értékben 1,9 milliárd lej többletet jelentett, a júliusi visszaesés pedig 2,6 milliárdos kiesést.

A kiadási oldal is rosszul fest

Pozitívumokat a kiadási oldalon sem találni. Az állam 33,4 milliárd lejt költött idén júliusban, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ami 3 százalékponttal rosszabb a júniusi adatnál. A közalkalmazottak bére 12 százalékkal több pénzt vitt el, mint 2019-ben, szociális kiadásokra pedig, a nyugdíjakat is beleértve, 15 százalékkal ment el több. A legnagyobb ugrás a költségvetési deficit finanszírozására korábban felvett hitelek kamatainak terén következett be, erre a célra 448 százalékkal többet költött az állam, mint tavaly.

A kormány kommunikációjának fontos eleme, hogy az Orban-kabinet a szociális kiadások helyett a beruházásokra helyezi a hangsúlyt, azonban a számok nem épp ezt mutatják. Júliusban az állam 2,7 milliárd lejt költött beruházásokra. Igaz, hogy ez 17 százalékkal több a 2019 júliusi tételnél, azonban az idei összkiadásoknak csupán 8 százaléka. Az államkasszába befolyt összeg 76 százalékát bérekre, szociális kiadásokra és adósságtörlesztésre költöttük.

„A gazdaság teljesítménye nagyban romlott a második  negyedévben, s a júliusi bevételek ezt tükrözik” – mondja Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza. Júliusban már valamivel jobban teljesített a gazdaság, ami meglátszik majd az augusztusi költségvetési adatokon, véli a szakember, aki nem túl optimista. „Nem számítok csodákra a bevételek tekintetében. A kiadások terén nagyok a veszélyek, amelyek a gyerekpénz és a nyugdíjak emeléséből adódnak” – nyilatkozta a szakember.

A kormány arra számít, hogy az idei költségvetési hiány 8,6 százalék lesz, azonban ez Ionuț Dumitru szerint ez egy roppant derülátó prognózis: „ 9,5 százalékra becsüljük a deficitet, de a gyerekpénz megduplázása esetén nagyobb is lehet”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?