Korodi: a kormány kimondta a szakértői igent Verespatakra

A kormány és a minisztérium kimondta a szakértői igent a verespataki aranybánya megnyitására. Ezt ezen a héten államtitkári szinten megerősítik – írta Facebook-oldalán kedden reggel Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter. Az RMDSZ képviselője délelőtt a parlamentben is állást foglalt az ügyben.

Korodi: átláthatatlan a döntésfolyamat

Felszólalásában a politikus emlékeztetett arra, hogy környzetvédelmi miniszterként felfüggesztette a bányaberuházás engedélyeztetését. "Nem adhattam zöld utat egy olyan beruházásnak, amely még procedurális szempontból sem felelt meg a törvényes előírásoknak, a technikai elemekről nem is beszélve. Utóbbiak a beruházás leggyengébb pontjai, amelyeken ha nem javítanak, nagyon sokat árthatnak a környezetnek" – fogalmazott Korodi.

A képviselő azzal vádolta a kormányt, hogy átláthatlan módon készíti elő a verespataki beruházásról szóló döntését. Úgy fogalmazott, a beruházás gazdasági szempontból akár értékes is lehetne, ha "Erdély lakatlan lenne", és a befektető be tudná tartani az ígéreteit. "De sajnos a társaság igéretei csak elméletben léteznek. Gyakorlati bizonyítékok arra, hogy valóban be is lehet tartani őket, nincsenek" – jelentette ki Korodi, aki a kormánynak azt üzente: környezettudatos ember nem ad zöld útat egy olyan beruházásnak, amely végzetes lehet, amely két-három évszázadra nyomot hagyhat az országon.

"Amit a leginkább sérelmezek, az az, hogy így suttyomban készítik elő a döntést, úgy, hogy senki nem tud róla" – mondta a maszol.ro-nak parlamenti felszólalása után a képviselő. Szerinte a kormány mesterséges módon a palagáz-kitermelés irányába szeretné terelni a vitát, miközben a verespataki beruházás engedélyeztetésére készül. "Olyan események zajlottak le gyors egymás utánban igen rövid idő alatt, hogy számomra egyértelmű: hamarosan megszületik a jóváhagyásról szóló kormányhzatározat" – fogalmazott a politikus.

Kovács Csongor: a kétharmad bármit megtehet

A beruházás várható engedélyezéséről napok óta keringenek információk a világhálón. Kovács Csongor, az Zöld Erdély Egyesület elnöke egy hete azt az üzenetet posztolta ki Facebook-oldalára, hogy a román kormány meghozta döntését a verespataki bányaprojektről, és ezt május 22-23-án jelentik be.

Kovács Csongor a maszol.ro-nak kedden elmondta, bukaresti kormányzati körökből értesült arról, hogy ezen a héten a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román cég gyakorlatilag a kitermelés elkezdéséhez szükséges összes engedélyt megkapja. Információ szerint a kormány "fű alatt" készítette elő a szükséges dokumentumokat, melyeket egyszerre készül nyilvánosságra hozni. "Azért járnak ilyen hirtelen, mert akkor a beruházást ellenző szervezetneknek nincs idejük tiltakozó akciókat szervezni. Legfennebb ismét megtámadják a bíróságon az engedélyeket, de addig is a jóváhagyások alapján a beruházás elkezdhető" – magyarázta Kovács Csongor.

A Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta, a környezetvédelmi engedély mellett a beruházás elkezdésének feltétele, hogy a tervezett legnagyobb aranykitermelési helyszín, a Krinyik hegység lekerüljön az országos műemlékvédelmi listáról. "A Kirnyik a régészeti mentesítési bizonylatot már 2011-ben megkapta, ám addig nem lehet hozzányúlni, amíg A kategóriás műemléknek számít a hely gyomrában rejlő római kori leletek miatt. A hegység azonban ezen a héten lekerül a listáról" – magyarázta.

Kovács Csongor emlékeztetett arra, hogy a szociálliberálisoknak kétharmados többségük van a parlamentben, ezért bármit megtehetnek. Nagyon veszélyes jelzésnek nevezte, hogy Victor Ponta az allkotmánymódosítás kapcsán a magántulajdon elkobázásnak lehetőségét is felvetette. Arra a kérdésünkre, mit tehetnek a civil szervezetek, ha a kormány valóban engedélyezi a beruházást, kijelentette: jogi lépéseket tesznek, illetve utcai tiltakozó akciókat szerveznek.

Intő jelek

Korodi Attila és Kovács Csongor értesüléseit támassza alá, hogy a miniszterelnök nemrégiben az évek óta jóváhagyásra váró nagy gazdasági beruházások engedélyezését szorgalmazta  Victor Ponta kijelentette, hogy a kormány a bányatervek jóváhagyására készül, és ehhez a parlament támogatását kérte. A kormányfő az engedélyre váró beruházások között elsősorban a palagáz-kitermelést említette. Szerinte a kitermelés jóváhagyásával Romániának többé nem kell földgázt importálnia az orosz gázóriástól, a Petromtól.

Ponta ugyan nem említette név szerint, de a verespataki aranybánya megnyitása évek óta a kormány jóváhagyására vár. A befektető román-kanadai RMGC környezeti hatástanulmányát már tavaly februárban kielemezte az illetékes tárcaközi műszaki bizottság, ám az engedélyeztetésről az egymást követő kormányok egyike sem hozott döntést. A miniszterelnök azonban nagy valószínűséggel a verespataki beruházás engedélyezésére is gondolt, ugyanis nemrégiben a kormány önálló cégbe szervezte a román állam részesedését az RMGC-ben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?