Megszavazták: jelentős kedvezményt kapnak a koronavírus-válság érintettjei

Döntő házként megszavazta pénteki ülésén a képviselőház a szükségállapot idején hozott intézkedések által leginkább érintett gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet. A jogszabályt csak a kormányzó Nemzeti Liberális Párt képviselői nem szavazták meg, mert szerintük „katasztrofális hatása” lesz a gazdaságra.

A jogszabály többek között kimondja, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, 2020 márciusától számítva három hónapig halaszthatják a munkáltató által visszatartott társadalombiztosítási járulékok befizetését. Az három hónap alatt esedékes összeg 50 százalékát az időszak lejárta utáni 12 hónapra felosztva kell befizetniük. A kedvezmény azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy a munkáltató vállalja: a törvény hatályba lépésétől számított legalább 12 hónapig nem bontja fel a 2020. március 1-jén érvényben lévő munkaszerződéseket.

A tervezet szerint azok a természetes személyek, akiket közvetett vagy közvetlen módon érintettek a szükségállapot idején hozott hatósági intézkedések, valamint azok a gazdasági társaságok, amelyek kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek a bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, a törvény hatályba lépésétől számított három hónapig elhalaszthatják a közüzemi számlák - víz- és csatornázási díj, áram- és gázszolgáltatás, szemételszállítás, telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás díja - fizetését.

A három hónap alatt esedékes összeget részletekben kell majd befizetniük az időszak lejárta utáni 12 hónapban. Kamatot és késedelmi pótlékot nem számolnak fel. Az ebből adódó esetleges bevételkiesést pótolandó a pénzügyminisztérium az állami kincstár révén 18 hónapos futamidejű, kamatmentes hiteleket bocsát a közüzemi szolgáltatók rendelkezésére – írja elő a tervezet.

A tervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bírálta, a Szociáldemokrata Párt, a Pro Románia, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt és az RMDSZ viszont támogatta. A PNL képviselői szerint a törvénynek „katasztrofális hatása” lesz a gazdaságra. Közölték, hogy meg fogják támadni az alkotmánybíróságon.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a szükségállapotra való tekintettel a parlament olyan intézkedéseket hozott, amelyek az állampolgárok és a vállalkozások érdekét egyaránt szem előtt tartják. "Bár a szenátusban kedvezőbb rendelkezést fogadtak el, ezek módosultak a képviselőházi bizottsági munkálatok alatt. Összeségében a törvény kedvező feltételeket teremt, ezért az RMDSZ megszavazta” – idézte a frakcióvezetőt a szövetség hírlevele. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?