Nehéz helyzetbe kerültek a hivatásos idegenvezetők: „nem látunk ki a káoszból”

A koronavírus veszélye az idegenforgalomban is érezteti a hatását, a diákprogramokat elhalasztották, a márciusban induló turisztikai szezon kezdete egyelőre teljesen bizonytalan. Mindez kétségbeejtő helyzetbe hozhatja a hivatásos idegenvezetőket, akik az idegenforgalom szezonális jellegének egyébként is ki vannak téve. A nehézségekről székelyföldi idegenvezetőt kérdeztünk.

Márciustól októberig tart a székelyföldi idegenforgalmi szezon, a programok, kirándulások gerince ebben az időszakban valósul meg. A hivatásos idegenvezetőknek ebben a nyolc hónapban kell annyi bevételre szert tenniük, hogy a téli holt időszakban se legyenek anyagi gondjaik. A szakma önmagában is hordoz magában bizonytalanságokat, hiszen elég egy baleset, egy rossz lépés, vagy akár egy gyomorrontás, hogy az idegenvezető komoly bevételkiesést szenvedjen.

„Szezonális munka a miénk. A jelenlegi helyzet az idegenvezető kollégáknak akár 2-9 ezer lej közötti bevételkiesést jelenthet a tavaszi időszakban” – hívta fel a figyelmet a szezonkezdet nehézségeire egy székelyudvarhelyi idegenvezető hölgy. „Sokan közülünk az éves nyugdíjjárulék befizetésével is kivárnak. Sajnos az egyéni vállalkozó idegenvezetőknek nincs lehetőségük rövidebb időszakra fizetni a nyugdíjjárulékot. A legtöbb út márciusban indult volna, de visszamondták ezeket, leállították a diákprogramokat, ami sokunknak biztos bevételt jelentett márciusban, áprilisban. Hozzánk hasonló helyzetbe kerültek az utazási irodák, a szálláshelyek, a programszervezők, síoktatók is. Már az áprilisi utakat is elkezdték visszamondani” – mondta el a folyamatról az idegenvezető.

„Nem látunk ki a káoszból”

Hogy mit tudnak tenni az idegenvezetők, a turizmusban dolgozók? A szakember szerint mindenki várakozó módba helyezkedett: „Egyelőre nem látunk ki a káoszból. Szakemberek szerint április közepén, húsvét körül csúcsosodhat ki a vírust körülvevő összevisszaság, ebben az időszakban hagyományosan sok százezer külföldön dolgozó romániai érkezik haza az ünnepre” – fogalmazott.

Az évek óta turizmusban dolgozó hölgy hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy az utazást tervezőket megfelelő információkkal lássák el: „Mindenképpen sokat segítene a pontos tájékoztatás, hogy az emberek ennek fényében hozhassák meg a döntéseiket” – mondta.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?