Ezeken az erdélyi egyetemeken függesztik fel az oktatást

A kolozsvári BBTE-n, a MOGYÉ-n és a Nagyváradi Egyetem Orvostudományi és Gyógyszerészeti karán sem lesz tanítás a következő napokban. Az Országos Magyar Diákszövetség arra kéri az egyetemek vezetőségét, hogy függesszék fel az oktatást a koronavírus veszélye miatt. 

A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen március 22-éig nem lesz tanítás, az órákat online fogják tartani, azokat pedig, amelyeket ilyen módon nem sikerül megoldani, be kell majd pótolni. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen az intézmény vezetőségének értelmében március 13-áig függesztenek fel minden oktatási tevékenységet. A Nagyváradi Egyetem Orvostudományi és Gyógyszerészeti karán ugyanakkor március 31-éig nem lesz tanítás. 

Az OMDSZ összesítése szerint a Sapientia EMTE még nem függesztette fel az oktatást, viszont mindenfajta mobilitási tevékenységet igen, betiltják a rendezvények megszervezését (konferencia, nyílt napok, versenyek stb.) március 31-ig. Az egyetem arra kérte a diákokat, oktatókat és az egyetem munkatársait, hogy vizsgálják felül a bármiféle célból tervezett nemzetközi útjukat. Hasonlóképpen járt el a Partiumi Keresztény Egyetem is: nem függesztette fel az oktatást, viszont március 31-ig minden mobilitási tevékenységet felfüggesztett, valamint betiltotta a rendezvények (konferencia, nyílt napok, versenyek stb.) megszervezését, és szintén arra kéri az egyetemi közösséget, hogy vizsgálják felül a külföldre tervezett utazásokat. A kolozsvári Műszaki Egyetemen is minden rendezvény szünetel, de az oktatást nem függesztették fel. 

Az Országos Magyar Diákszövetség arra kéri az egyetemek vezetőit, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében függesszék fel intézményeikben a frontális oktatást. „Naponta több mint ezer diák látogatja az egyetemi termeket, ahol napi nyolc órát töltenek el egymáshoz közel ülve, és ilyen körülmények között fokozottan nagy az esélye a vírus gyors terjedésének, amennyiben már akár egyetlen hallgatónál is megjelenik. A felsőoktatási intézmények ilyenformán gócpontjai lehetnek a koronavírusnak, és úgy véljük, a jelenlegi helyzetben ilyen mértékű és sebességű terjedésre nincsenek felkészülve az ország egészségügyi intézményei” – szól a diákszövetség álláspontja.

„Arra kérjük a felsőoktatási intézmények döntéshozóit, hogy az oktatást március 22-ig online platformokra vigyék át, és szükség esetén hosszabbítsák meg ezt az intézkedést, ameddig az egészségügyi minisztérium ezt az óvodai és iskolai oktatás esetében szükségesnek látja. Lehet, hogy jelenleg nem tűnik reális veszélynek a fertőzés, de a megelőzésen kell dolgoznunk, ugyanis a korábbi esetek tisztán mutatták, hogy a vírus megjelenésekor késő meglépni ezeket az intézkedéseket” –fogalmazott Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke.

„Fiatal orvosként fontosnak tartom a fent említett óvintézkedések alkalmazását, a higiéniai eljárások szigorú betartását és a felelősségteljes magatartást magunk és embertársaink megbetegedésének elkerülése érdekében. A külföldi kirándulások és a fertőzésveszélyes közegek veszélyt jelentenek mind ránk, mind pedig szeretteinkre, így ezek mellőzése indokolt. Kiemelt fontosságú a higgadtság megőrzése és a felesleges pánik elkerülése. Továbbá a túlzott félelem és az apokaliptikus hangulat indokolatlan, sőt ártalmas jelen helyzetben, így véleményem szerint a szükséges intézkedéseket el kell végezni, viszont hideg fejjel kell gondolkodni és cselekedni”  – nyilatkozta dr. Ladányi Emmánuel, az OMDSZ alelnöke, rezidens orvos.

(Címlapi illuztráció forrása: Antena 1)

Kapcsolódók

Kimaradt?