Lemondott utazásokra, elhalasztott foglalásokra panaszkodnak az idegenforgalomban dolgozók

A koronavírus által okozott pánik és a hatósági kényszerintézkedések első hullámban a turizmus bevételeit sodorták el, ám ha a jelenlegi helyzet továbbra is fennmarad, félő, hogy más ágazatokat is negatívan érint – kongatták meg a vészharangot a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői.

A kialakult krízishelyzet miatt a háromszéki vállalkozókat képviselő szervezet kedden beadvánnyal fordult a kormányhoz, amelyben felhívták a figyelmet, hogy olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amellyel ellensúlyozni tudják a koronavírus terjedése miatti kényszerintézkedések negatív hatásait. Rámutattak, hogy első körben a turizmus szorul állami segítségre, de ha súlyosbodik a probléma, a kormánynak fontolóra kell vennie más ágazatok támogatását is.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke, László Endre a kamara alelnöke és a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke, valamint Joós Ștefan, az egyik legnagyobb hazai utazási ügynökség, a Christian Tour háromszéki képviselője vázolták fel a problémákat, ugyanakkor igyekeztek nyugalomra és megfontolt döntésre inteni a turistákat, és kértek konkrét segítséget az államtól.

Édler András rámutatott: a koronavírus miatti, sokszor megalapozatlan pánik először is a turizmusban okozott komoly veszteségeket, mert az emberek nem mernek utazni, próbálják visszamondani a foglalásaikat, újakat nem is keresnek. Felhívta a figyelmet, hogy a válsághelyzet által érintett vállalkozások ideig-óráig próbálják tartalékaikból fedezni a kiadásaikat, ám félő, hogy ha a jelenlegi állapot elhúzódik, sokan csődbe mennek, rengeteg ember veszítheti el állását, az állam pedig az adóbevételeit.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke elmondta, hogy kedden beadvánnyal fordultak a kormányhoz és a háromszéki politikusokhoz, amelyben azt kérték, hogy a koronavírus kapcsán hozott kényszerintézkedésekkel párhuzamosan átmeneti időszakra – legalább hat hónapra – töröljék el a turizmusban az adókat (az áfát és a jövedelemadót), illetékeket és az alkalmazottak után járó társadalombiztosítási járulékokat.

A Maszol érdeklődésére, hogy az államkassza állapotát ismerve, mennyire tartják valószínűnek, hogy a kormány pozitívan válaszol kérésükre, Édler András kifejtette: az államnak nagyobb a tűrőképessége, mint egy vállalkozásnak, ezért fel tudná vállalni a bajba jutott ágazatok megsegítését. Ugyanakkor a kereskedelmi kamara kérése nem előzmény nélküli, mivel a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó Turisztikai Igazgatóság is azt ajánlja, hogy a turisztikai ügynökségek esetében legalább három hónapra töröljék el a fizetések utáni adókat.

László Endre, a kereskedelmi kamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke rámutatott: a turizmusban a termék nem raktározható, mert ha egy szálloda ma üres, az a bevétel holnap nem pótolható. Mivel most a turisták pánikszerűen, sokszor indokolatlanul mondanak vissza foglalásokat, megalapozottnak tartják a kérésüket. Rámutatott, hogy a turisták nem csak a külföldi úticélokat, hanem már a Kovászna és Hargita megyei szállodákat is kerülik. László Endrének a térségbeli nagy szállodák képviselői azt mondták, hogy napok óta nem csengenek a telefonok foglalásért, ellenben érdeklődnek a vendégek, hogy miként tudnák lemondani vagy későbbi időpontra halasztani meglévő foglalásaikat.

Joós Ștefan, a Christian Tour háromszéki képviselője nyugalomra intette a turistákat és azt tanácsolta, hogy utazzanak a veszélytelen desztinációkra, mivel az utazási irodáknak sem érdeke, hogy a pénzszerzés reményében veszélyes helyekre küldjék őket. Elmondta, hogy az általa képviselt utazási iroda keddtől egy, a nap bármely órájában hívható telefonos ügyfélszolgálatot (call centert) működtet, amelynek a számát megtalálják az utazási iroda honlapján és ezen keresztül próbálnak segítséget nyújtani az esetlegesen bajba került turistáknak, de ugyanitt nyújtanak információkat a desztinációk biztonságáról is.

László Endre hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben az utazási irodák sem ragaszkodnak görcsösen a normális körülmények között érvényben lévő szabályokhoz. „Mozdult a piac és próbálunk közös nevezőre jutni a turistákkal, eltekintünk a szigorúbb utazási szerződésektől, például a bizonytalan utasok számára lehetőséget biztosítunk, hogy ha most foglalnak, azt április 30-ig kötbér nélkül le is mondhatják” – magyarázta. Közös cél, hogy az utas bizalommal tekintsen az utazási irodákra és jól sikerült utazáson vegyen részt – fejtette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?