Korszerű turisztikai iroda nyílt Sepsiszentgyörgy főterén

Nyugati nagyvárosok mintájára korszerű turisztikai irodát nyitottak Sepsiszentgyörgy főterén. A színház mellett, az egykori művészellátó üzlet helyén szerdán megnyitott iroda a városba látogató turisták tájékoztatását, eligazítását szolgálja.

A háromszéki megyei önkormányzat alelnöke, Grüman Róbert a megnyitón elmondta: a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a nagyszebeni, a budapesti és a bécsi irodák mintájára rendezték be a létesítményt. Hozzátette: az országban működő turisztikai irodák többségével ellentétben a sepsiszentgyörgyi hétköznapokon délután hatig tart nyitva, szombaton is dolgoznak, és nyári szezonban vasárnap is nyitva tartanak. Az önkormányzati alelnök szerint Kovászna és Bálványos után Sepsiszentgyörgyre érkezik a legtöbb turista, ezért tartották fontosnak a turisztikai iroda megnyitását.

„A létesítmény amellett, hogy információs központként működik, ajándékboltként is szolgál, ahol a térségre jellemző szuvenírek vásárolhatóak, valamint innovatív technikai eszközök: VR-szemüvegek, televíziók, és iPad-ek segítik a munkatársak mellett eligazítani az érdeklődőket a telefonos applikációnak köszönhetően, de bárki rendelkezésére áll a turisztikai egyesület háromnyelvű Facebook-oldala (Irány Háromszék) és honlapja, a visitcovasna.com” – részletezte az alelnök.

Tamás Sándor a Kovászna Megye Tanácsának elnöke rámutatott: a turizmus működtetése a magánszféra feladata, ám az önkormányzat az infrastruktúrafejlesztéssel, képzésekkel, rendezvényekkel, a térség népszerűsítésével segíthet a vállalkozóknak. Antal Árpád polgármester szerint pedig a szálláshelyek számának bővítésére is szükség lesz.

„Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy Székelyföld nemcsak Románia, hanem Európa egyik tündérkertje. Megfelelő infrastruktúra hiányában azonban nagyon nehéz turizmusról beszélni, gyakorlatilag Székelyföldet elkerülik az autópályák, Vidombákon még nem tudott megépülni a repülőtér. Úgy gondolom, hogy a városban, a megyében és Székelyföldön is körülbelül ötször nagyobb potenciál rejlik a turizmusban, mint amennyit eddig ki tudtunk használni” – mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a korszerű Sepsi Arénában nagyszabású konferenciákat lehetne szervezni, de nincs elég szálláshely. A városban nem lehet 800- 900 személyt egyszerre elszállásolni. „Remélem, valóban a gazdaság húzóágazata lehet a turizmus Háromszéken, de még messze állunk a kitűzött céltól” – mondta Antal Árpád.

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a turisztikai iroda fontos bástyája lesz annak a célkitűzésnek, hogy a turizmus egyre fontosabb ágazata legyen Kovászna megye gazdasági életének. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a turisztikai vállalkozók ezt tartalommal töltsék meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?