FRISSÍTVE – A PNL támogatja a különnyugdíjak eltörlését, kivéve azokét, amelyeket az alkotmány garantál

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatni fogja a különnyugdíjak megszüntetését, kivéve azokét, amelyeket az alkotmány garantál – jelentette be hétfőn Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes. Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök szerint ha a PNL el akarja törölni a spesciális járandóságokat, szüntesse meg az összeset, ne kivételezzen a katonákkal, a bírákkal és az ügyészekkel.

Az alakulat ügyvezető bizottságának ülése után Turcan úgy nyilatkozott, a testület döntése értelmében a PNL támogatni fogja a különnyugdíjak megszüntetését, leszámítva a katonák, illetve a bírák és ügyészek különnyugdíját, amelyekről alkotmánybírósági határozat rendelkezik.

„Ezáltal megszűnik egy óriási méltánytalanság, hiszen a román állam évente csaknem kilenc milliárd eurót költ ezekre a nyugdíjakra. Azt szeretnénk, hogy e diszkriminatív szempontok alapján megszabott kiváltságok megszüntetésével párhuzamosan kidolgozzunk egy új nyugdíjtörvényt, amelyben a hozzájárulás elve jelenti a kiindulópontot a nyugdíjak kiszámításakor" – fogalmazott.

A kisebbségben korányzó PNL-nek a parlament támogatását is meg kell szereznie a törvény módosításához.

Ciolacu: a PSD a jövedelmek progresszív adóztatását támogatja

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke helytelennek nevezte, hogy a PNL a speciális nyugdíjak eltörlését támogatja a katonák, valamint a bírák és ügyészek különnyugdíja kivételével, ugyanakkor a progresszív adózás mellett foglalt állást.

„Szerintünk be kellene vezetni a jövedelem progresszív adózását, és van is egy erre vonatkozó tervezetünk a parlamentben. Helytelennek tartom egy már elnyert jogot megvonni, de azt a korteslogikát sem akarom követni, amely alapján a PNL játszik, amikor azt mondja: eltöröljük az összes speciális nyugdíjat, kivéve... Vagy eltöröljük mindegyiket, vagy kivételezünk” – mondta Ciolacu.

A párt ideiglenes elnöke közölte, hatástanulmány készítését fontolgatják annak megállapítására, hogy milyen összeghatárokat és milyen adókulcsokat szabjanak meg, és ennek alapján terveznek módosító javaslatokat benyújtani a progresszív adózásról szóló tervezetükhöz.

A nyugdíj és az állami fizetés halmozását illetően Ciolacu rámutatott, korrektnek tartja, hogy a költségvetésből származó fizetést ne halmozzák a szintén az állmi büdzséből származó nyugdíjjal.

(Nyitókép: Raluca Turcan | InquamPhotos)

Kapcsolódók

Kimaradt?