BNR vezető közgazdásza: a deficit miatt halasztani kellene a 40 százalékos nyugdíjemelést

Ha tartani akarja a kormány a 3 százalékos vállalt államháztartási deficitet 2020-ban, halasztani kellene a jövő évre beütemezett 40 százalékos nyugdíjemelést - mondta Valentin Lazea, a BNR vezető közgazdásza. A miniszterelnök nem szeretne halasztást.

Valentin Lazea rámutatott, a nyugdíjtörvény lehetővé teszi a halasztást, és ezzel élni is kellene, ha nem szeretnénk, hogy jövőre is átlépje a költségvetési hiány a 3 százalékot. Hozzátette, a különnyugdíjak megadóztatása, az áfabegyűjtés hatékonyabbá tétele nem fogja fedezni a 40 százalékos nyugdíjpont-emeléssel járó kiadásokat. Számításai szerint a különnyugdíjak megadóztatása nem fog évi 1 milliárd lejnél több bevételt jelenteni, ez az összeg a GDP 0,1 százalékát tenné ki évente. Az áfabegyűjtés hatékonyabbá tétele legtöbb 5 milliárd pluszt jelentene, az osztalékok 10 százalékos adója újabb 1 milliárd lejt hozna a konyhára egy év alatt. Ha mindezeket összeadjuk, a GDP 1,2-1,3 százalékát kapjuk. A BNR vezető közgazdásza szerint ezek az intézkedések nem lesznek elegendőek a nyugdíjemelések fedezésére, ezeknél jóval többre lesz szükség.

Számításai szerint ha a kormány tartani akarja a vállalt 3 százalékos hiányt, halasztania kellene a jövő év szeptemberétől beütemezett 40 százalékos nyugdíjpont-emelést. Mint arról már korábban beszámoltunk, szeptembertől a nyugdíjpont értéke 15 százalékkal nőtt. Az idei évi költségvetési hiány a pénzügyminisztérium számításai szerint 4,3 százalékos lesz.

Orban: a törvény azért van, hogy alkalmazzák

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy szeretnék alkalmazni a nyugdíjtörvény előírásait, mégha az jövő évtől hatalmas emelést is ír elő. Hozzátette, komoly elemzéseket végeznek a speciális nyugdíjak kapcsán.

A miniszterelnök elmondta, 2020 választási év lesz, és kevés a valószínűsége, hogy a nyugdíjtörvényen változtat a parlament. Normális, hogy nőni fog a nyugdíj jövő évben is - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, a jövő évi költségvetést úgy fogják kialakítani, hogy az magába foglalja a 40 százalékos nyugdíjpont-emelést.

Kapcsolódók

Kimaradt?