Különnyugdíjak megadóztatása: nem a teljes összegre rónak ki adót

Első házként megszavazta szerdán a szenátus a hétezer lej fölötti különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényjavaslatot. A tervezetet 76 szenátor támogatta, 16-an tartózkodtak a voksoláskor.

A korábbi sajtóbeszámolókkal ellentétben a javaslat úgy szól, hogy a 7000 és 10.000 lej közötti speciális nyugdíjak esetében a hétezer lejt meghaladó összegre 30%-os, míg a 10.000 lej fölötti nyugdíjak esetében a 10.000 lejt meghaladó összegre 50%-os adót vetnek ki. Tehát nem a különnyugdíj teljes összegét adózzák meg, hanem csak a hétezer lejt meghaladó részét. A tervezet kezdeményezője, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a jogszabály "társadalmi igazságot szolgáltat".

Jóváhagyta a plénum a Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor által benyújtott módosító javaslatot is, miszerint a törvény hatálya az államfői különnyugdíjra is kiterjed.

Florin Cîţu nemzeti liberális párti szenátor is benyújtott egy módosító javaslatot, amely szerint 90 százalékos adót kellene kiróni valamennyi, ötezer lej fölötti különnyugdíjra, a plénum azonban ezt elvetette, ahogyan a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatát is, amely hétezer lej helyett négyezer lejben szabta volna meg az alsó összeghatárt.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?