Országos Előrejelzési Bizottság: kisebb lesz a gazdasági bővülés idén

Lefele módosított a gazdasági növekedésre vonatkozó idei évi előrejelzését az Országos Előrejelzési Bizottság. A bizottság számításai szerint idén az 5,5 százalékos gazdasági növekedés helyett 4 százalékos GDP-bővülésre számíthatunk. 

A módosítást az ipar gyengélkedése indokolja, míg májusban 5,4 százalékos bővülést vetítettek előre, novemberben már 1,3 százalékos mínusszal számolnak az előző évhez képest. Szintén mínusz várható a mezőgazdaságban: míg májusban 1,9 százalékos pluszt vetítettek előre, novemberben 5 százalékos csökkenésről beszél a bizottság a tavalyi adatokhoz képest. Jelentős, 15,5 százalékos bővülés az építőiparban várható. A szolgáltatói szektorban szintén növekedéssel számolnak. A fogyasztás szintén nő, de nem olyan mértékben, ahogy a májusi előrejelzés mutatta.

A Ziarul Financiar rámutat, aggodalomra ad okot, hogy az idei évi gazdasági növekedés mértéke elmarad az előrevetített 4,3 százalékos költségvetési hiánytól, a deficitet tehát kölcsönökből kell fedezni. Hosszú évek óta ez lesz az első alkalom, hogy a gazdasági bővülés nem fedezi az államháztartási hiányt. Mivel idén nem tudunk eleget tenni a 3 százalékos vállalt költségvetési deficitnek, várható, hogy még drágábban tudunk kölcsönhöz jutni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?