Szigorítás: januártól nem lehet névtelenül mobiltelefonos feltöltőkártyát venni

Csupán személyi igazolvánnyal lehet mobiltelefonos feltöltőkártyát (pre-pay kártyát) vásárolni 2020. január elsejétől Romániában. Aki pedig jelenleg ilyen SIM-kártyával rendelkezik, annak legkésőbb 2020. szeptember elsejéig meg kell adnia a személyes adatait a szolgáltatónak.

Az erről szóló sürgősségi rendeletet keddi ülésén fogadta el a kormány. Nelu Barbu kormányszóvivő elmondta, a jogszabály a 112-es egységes segélyhívó szám felhasználóinak helymeghatározását megkönnyítő intézkedéscsomag része. Az intézkedéseket a kormány a caracali tinigyilkosság esetében történtekkel indokolja.

Nelu Barbu közlése szerint a mobilszolgáltatók és a hatóságokkal karöltve tájékoztatási kampányt indítanak majd a szigorításokról. Ebben figyelmeztetik a felöltőkártyás mobiltelefont használó ügyfeleket, hogy ha nem adják meg a személyes adataikat jövő év szeptemberéig, a kártyájuk használhatatlanná válik.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a személyes adatokat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kezelik majd a szolgáltatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?