A Legfelsőbb Védelmi Tanács elé kerül kedden a caracali gyilkosság ügye

Kedden 13 órától ülésezik a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT), amelyet Klaus Johannis államelnök hívott össze.

Itt fogják kielemezni azt a belügyminisztériumi jelentést, ami pontról pontra ismerteteti a caracali eset minden részletét. Foszlányok a jelentésből már megjelentek a román sajtóban, ám a teljes dokumentumot csak a CSAT-ülés után hozzák nyilvánosságra.

Mint az államelnök vasárnap rámutatott, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén konkrét megoldásokat fog kérni Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, Ana Birchall igazságügyi minisztertől és Nicolae Moga belügyminisztertől a helyzet rendezésére, ugyanis a rendőrök és az ügyészek között nem megfelelő az együttműködés, és mindezért az állampolgárok szenvednek. „Ha a hatóságok nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a bűnözés visszaszorítására, ezt a helyzetet gyorsan orvosolni kell! Ez nem mentesíti és nem igazolja az illetékesek hozzáállását” – mondta az elnök.

Azt is leszögezte, hogy a büntető törvénykönyveket nem a bűnözők, hanem az alapvető jogok védelmében kell módosítani, ezért kérni fogja az igazságügyi minisztert, mérje fel, szükséges-e a házkutatási procedúra szabályainak módosítása olyan esetekre való tekintettel, amikor emberélet vagy egy ember testi épsége forog veszélyben. „A román állam intézményeinek ezúttal nem sikerült ellátni feladatukat, éspedig azt, hogy védelmezzék az élethez való alkotmányos jogot. Ez a sötét valóság, amelyet már sajnos nem lehet megváltoztatni. A felelősök kemény büntetésre számíthatnak” – mondta az elnök, aki szerint a kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy vajon nem tekinthető-e a tragédia „erkölcsi szerzőjének”.

Szombaton Viorica Dăncilă miniszterelnök elmondta, olyan jelentést kért a CSAT ülésére, ami percről percre, döntésről döntésre bemutatja, hogy mi történt attól a pillanattól kezdve, hogy Alexandra először tárcsázta az 112 segélyhívószámot.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülése után Eugen Teodorovici pénzügyminiszter hétfő este úgy nyilatkozott: nagyon nyílt vita alakulhat ki a caracali ügyről a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén. Szerinte a bűnelkövetők szankcionálása körül ismét politikai konszenzusra lenne szükség, de sokszor bebizonyosodott, hogy „erre nincs akarat”. „Mindenki a másik félre próbálja hárítani a felelősséget, ami nem tisztességes az állampolgárokkal szemben. Valószínűleg, hogy a CSAT keddi ülésén a szokásosnál nyíltabb, rámenősebb vita alakul ki a caracali ügy kapcsán” – vélekedett a miniszter.

A miniszter szerint ugyanakkor a párt végrehajtó bizottsága nem vette napirendre Viorica Dăncilă kezdeményezését egy esetleges népszavazás kiírásáról a súlyos esetek büntetési tételeinek növeléséről.

Lemondások és menesztések sorozata

A caracali ügy miatt Nicolae Moga belügyminiszter a napokban menesztette az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokát és két helyettesét, valamint a caracali rendőrség vezetőjét és helyettesét. Az indoklás szerint a belügyi ellenőrző testület több rendellenességet is észlelt a megyei rendőrség igazgatásában. Az Olt megyei rendőrség irányításával Vasile Armaşut, az országos rendőrség közrendfenntartó igazgatóságának vezetőjét bízták meg.

Hétfőn a Különleges Távközlési Hatóság (STS) vezetője is lemondott, ám Ionel Vasilca indoklása szerint azért távozik, mert nem akar ártani a hatóság jó hírnevének, nem pedig azért, mert „a vétkesség legkisebb árnyéka” is felmerült volna az 112-es számra érkezett segélyhívások helyszínének bemérése kapcsán, sem pedig azért, mert hivatali mulasztást követett volna el, vagy felületesen kezelte volna a rá bízott feladatot. A hatalmas közfelháborodást kiváltó ügyben az STS-t azért hibáztatják, mert nem tudta beazonosítani a segélyhívások helyét, hiába tárcsázta a 15 éves Alexandra többször is az 112-őt.

Dăncilă kormányfő arrogánsnak vélte a STS távozó vezetőjének érvelését, szerinte azonnal le kellett volna mondania.

Alexandra sok hasznos részlettel szolgált a rendőröknek

A 15 éves Alexandra Măceșanu április 25-én, szerdán tűnt el otthonából, a Caracalban található iskolájából akart hazajutni szülőfalujába, Dobrosloveni-be, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. A szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt a 66 éves Gheroghe Dincă elrabolta, egy házban tartotta fogva, majd megerőszakolta és megölte, a holttestet pedig egy fémhordóban elégette.

Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra elrablója feltöltőkártyás készülékéről. Elmondta, hogy megerőszakolták, és elég sok hasznos információval szolgált az elkövetőről és a házról. A hétfő reggel közzétett rendőrségi belső vizsgálat közben kiderítette, hogy a segélyhívást fogadó szolgálatos rendőr nem hitt az áldozatnak, felületesen járt el, nem próbált részleteket megtudni fogva tartása helyszínéről.

Miután a hívás helyéről meglehetősen pontatlan, túl nagy területet megjelölő információt szolgáltatott az STS, a rendőrök végül a gyanúsított beazonosításával tudtak előrelépni. Visszanézték az utcai videokamerák felvételeit, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A közvélemény felháborodását csak fokozta, hogy bár a rendőrök péntek hajnalban megtalálták a házat, újabb több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt.

Hasonló körülmények között tűnt el még áprilisban a 18 éves Luiza Melencu. Vasárnap a gyanúsított férfi mindkét lány meggyilkolását beismerte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?