Hamis adatokon alapul a tavalyi gazdasági növekedés?

Felkérte a mezőgazdasági minisztériumot az Európai Bizottság, hogy vizsgálja felül a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat, ugyanis megítélésük szerint nem stimmelnek a hozamra vonatkozó számok. A tárcavezető szerint sértő a gazdákra nézve, hogy megkérdőjelezik a romániai mezőgazdaság teljesítményét.

Tavaly a 4,1 százalékos gazdasági növekedés egyik meghatározó eleme a mezőgazdaság volt: a 4,1 százalékos GDP-növekedésből 0,4 százalékpontot a mezőgazdaság tett ki. A kérdőjelek akkor merültek fel, amikor az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a kukoricatermés 18,3 millió tonnát tett ki, ez a mennyiség ugyanakkora termőterületen 4 millió tonnával több mint 2017-ben. 2017-ben picivel kevesebb termőterületen szintén 4 millió tonnával több kukorica termett mint 2016-ban. Az INS adatai szerint tehát két év alatt Romániában sikerült 8 millió tonnával, azaz 70 százalékkal növelni a kukoricahozamot, ráadásul úgy, hogy a termőterület nagysága picivel csökkent.

Az INS szerint 2018-ban Romániában összesen körülbelül 32 millió tonna gabona termett, ami Franciaország és Németország után a harmadik legnagyobb mennyiség az Európai Unióban (EU). 2017-ben a hatóságok által bejelentett gabonatermés csaknem 27 millió tonnát tett ki. 

Daea kiborult

A mezőgazdasági tárca vezetője, Petre Daea hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt adatok pontosak, és a gazdák aláírt nyilatkozatain alapulnak. „Forró nyár van olyan nyilatkozatokkal, amelyek nem válnak dicsőségünkre. (...) Az Európai Bizottsággal folytatott levelezésben a mezőgazdasági minisztérium továbbította az összes technikai adatot, amelyek igazolják, hogy az INS által közölt, a 2018-as kukoricatermelésre vonatkozó adatok pontosak. Ezek a gazdák által kitöltött és aláírt AGR 2A és az AGR 2B formanyomtatványok adatain alapulnak. Bár ezek az adatok nyilvánosak és ellenőrizhetők, sajnálattal állapítjuk meg, hogy nehezen felfogható érvek mentén kétségbe vonják a megvalósított termésmennyiséget. Ez sértő a gazdákra és hátrányos az országra nézve. A minisztérium minden alkalommal hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a gazdák által elért eredményeket”- nyilatkozta Petre Daea az Agerpres hírügynökségnek.

Ludovic Orban, a PNL elnöke a mezőgazdasági miniszter lemondását kérte hétfőn, mert szerinte Petre Daea hamis adatokat küldött az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának (DG Agri) az elmúlt évi romániai termésről. A PNL végrehajtó bizottságának ülése után adott nyilatkozatában Orban azt mondta, Petre Daea hazudott, és a DG Agri leleplezte őt azzal, hogy kérte, korrigálja a 2018-as mezőgazdasági terméssel kapcsolatban közölt adatokat.

"Az eredetileg ismertetett adatok ugyanis pumpával felfújt számok, hamis adatok, amelyek nem tükrözik a valós romániai mezőgazdasági termést" - fogalmazott Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?